Lélekvesztő szabadvizek

Életet menthet a szabályok  betartása:

· Gyengén úszók csak a sekély vízben mártózzanak meg!

· Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású más szer miatti bódult állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!

· Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ne fürödjön!

· A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!

· Ismeretlen helyen ne ugorjon vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak! Lehetőség szerint ismerje meg a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait.

· Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!

· Lehetőség szerint egyedül nem menjenek a vízbe, mert ha csak rövid idejű eszméletvesztés is következik be, és nincs elérhető segítség, fennállhat a fulladás veszélye.

Kazincbarcika…

Kazincbarcikai Rendőrkapitányság ügyletére július 4-én nem sokkal kilenc óra után tettek bejelentés miszerint egy férfi elmerült a városi csónakázó tóban. A hatósági helyszíni vizsgálat alapján három férfi a reggeli órákban érkezett a partra, ahol némi alkohol elfogyasztása után egyikük úszni indult. A tóban körülbelül 15 méter megtétele után elmerült, társai segítségére siettek, ami sajnos nem járt eredménnyel. A 46 éves kazincbarcikai férfi tetemét 10 óra előtt emelték ki a vízből. Az elsődleges szakértői vizsgálatok szerint a férfi halálát fulladás okozta, továbbá az idegenkezűség kizárható. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a haláleset pontos körülményeit.

Emőd…

A másik esetben is többen mentek fürdőzni az egyik emődi bányatóhoz a délutáni órákban. Három fiatalember együtt ment a vízbe, majd a parttól körülbelül öt méterre egyikük mintha megcsúszott volna és a víz alá merült. Az úszni nem tudó fiún társai megpróbáltak segíteni, de sajnos sikertelenül. A Miskolci Rendőrkapitányságra 15.30-kor érkezett a bejelentés az esetről. A szakemberek 19. 00 órakor emelték ki a vízből a már élettelen 19 éves harsányi fiatalembert. Az elsődleges szakértői vizsgálatok alapján a halál oka fulladás, az idegenkezűség kizárható. A Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a haláleset pontos körülményeit.

Miskolc…

Késő eseti órákban érkezett egy baráti társaság a miskolci Csorba tóhoz, ahol a magukkal hozott alkohol elfogyasztása közben megmártóztak a part közelében. Az egyik 20 éves miskolci lány, aki elmondása szerint csak a víz alatt tud úszni, mégis beljebb ment, majd hirtelen elmerült. A Miskolci Rendőrkapitányság ügyeletére 23.30-kor érkezett bejelentés a balesetről. Az ezúttal is gyorsan reagáló szakemberek július 5-én a hajnali órákban a tóban találtak rá a halott lányra a parttól mintegy öt méterre a mélyben. A szakértői vélemény kizárta az idegenkezűséget a halál okának pedig a fulladást jelölte meg. A Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a haláleset körülményeit.

A vízpartok veszélyeire figyelmeztet a rendőrség!

A rendőrség felhívja a figyelmet a szabadvizek veszélyeire, a fokozott óvatosság életet menthet! Éppen ezért a hatóság figyelmeztet minden vízparton tartózkodót a a fürdőzés legalapvetőbb szabályainak betartására! Jó tudni azt is, hogy, aki tiltott helyen fürdik szabálysértést követ el és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható!

További hasznos tanácsok:

– Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevülten soha ne menjen a vízbe!

– Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

– Mindig vegye figyelembe és tartsa be a viharjelző szolgálat – ahol található – által adott jelzéseket!

– Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegye! Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon, a lélegzetét visszatartva várja meg, míg az örvény ereje érezhetően csökken és ússzon a felszínre!

– Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!

– Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

– Gumimatrac, vízibicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ne ugorjanak a vízbe anélkül, hogy előzetesen nem győződtek meg a meder mélységéről. Fejesugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat!

– A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, és ne hagyják el azt!

– A fürdőhely határait a parton 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50×50cm-es bójákkal jelölik. A 120 cm-nél mélyebb víz határát tavakon és állandó vízterületeken „120 cm” feliratú, folyókon „mély víz” feliratú táblával jelölik.

– A fürdési tilalmat 60×30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával jelölik.

A gyermekek védelmében:

– Hat éven aluli továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet!

– Gyermeket még a vízparton sem hagyják felügyelet nélkül!

– Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.

– Úszni nem tudó gyermekeknek mindenképpen indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata.

– Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit. Arról még felügyelet mellett se ugorjanak, vagy csússzanak a vízbe.

– B-A-Z Megyei RFK Kommunikációs Iroda –