Kriza. Lehet, hogy az elején hibáztunk…

Polgármesteri félévértékelő a minap.hu-portálon. A település presztízsét, általános megítélését ugyanakkor jelentősen meghatározza az is, hogy milyen az oktatás, a kulturális élet minősége, színvonala. Kriza Ákos polgármestert mégis arra kértük, féléves értékelését kezdjük a politikával, az utóbbi hetekben ugyanis meglehetősen zajosan teltek a mindennapok. (fotó: archív)

– Az átlagpolgárnak sokszor az volt az érzése, hogy mint számos esetben az országos politikai küzdőtéren, már itt nálunk sem a koncepciók harca, hanem a ki kit győz le kérdése dominál. Vajon ez egyfajta szükségszerűség?
– Lehet, hogy az elején hibáztunk abban, hogy nem álltunk ki azonnal a miskolci emberek elé, és nem mondtuk el a rideg valóságot. Hiszen minden várospolitikai döntésünket befolyásolja, meghatározza a felelőtlen és nemtörődöm Káli-korszak öröksége. Ma minden, ismétlem, minden döntésünket annak kell alárendelnünk, hogy tudjuk: a következő három év alatt közel 12 milliárd forintot vissza kell fizetnie a városnak azokra a hitelekre, amit az előző vezetés felelőtlenül felvett. Azokról a hitelekről van szó, amelyek 2010 végére jócskán meghaladták már a 30 milliárd forintot. A Káli, Simon-féle vezetés az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint 2006 vége és 2010 között ezeket a tízmilliárdokat úgy vette fel nyakló nélkül, brazil térkövekbe, úgynevezett belvárosi rehabilitációba és ki tudja még mibe fektetve, hogy Miskolc adósságát, országos rekordot produkálva, három esztendő alatt megháromszorozta. Ezt minősíteni nem az én dolgom, azt tegyék meg a választók, hiszen még az unokáink is nyögni fogják a hitelek terheit.
Mindenesetre szocialista képviselőtársaim láthatóan nem tudták palástolni indulataikat, amikor mindezt, bár egy kicsit talán megkésve, de frakciónk a fejükre olvasta az egyik közgyűlésen. Úgy gondolom, hogy a szocialisták és a gyurcsányisták utóbbi hetekben, napokban tapasztalható alaptalan vádaskodásainak alapvetően ez az oka.

– Ön alaptalan vádaskodásokról beszél. Simon Gábor hetvenhét új feljelentést emleget…
– Régi, jól bevált trükk ez a szocialistáknál. Vagy Ön szerint szívesebben beszélnének arról, hogy az általuk felvett hitelek miatt visszafizetendő összeg valójában – csak az önkormányzat esetében – meghaladja az 50 milliárd forintot? Ez persze költői kérdés volt, nem várok választ.