Bűn a kilométeróra-pörgetés

Jövőre már igen veszélyes,  könnyedén büntethető cselekmény lesz a kilométeróra-manipulálás.

 

A mechanikus műszer manipulálása csalás − hiszen külön eszköz nélkül, akár szerelés közben, véletlenül is történhet, az elektronikus rendszerek módosítása azonban információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűncselekmény egyedi előkészületi bűncselekménye. Régebbi típusok mechanikus órái százezrenként maguktól „nullázódtak”
E héten lett elfogadva, de csak egy év múlva, egészen pontosan 2013. június 1-jén lép hatályba az új Büntetőtörvénykönyv, mely már nevesíti, sőt külön paragrafusban taglalja a kilométeróra pörgetését, azaz a törvényből idézve, a „kilométerszámláló-műszer által jelzett érték meghamisítását”. Mind a jelzett érték, mind pedig a mérés manipulálása az említett cselekménynek, azaz bűncselekménynek számít.
Mint azt a törvény írja a bűncselekmény nem speciális alanyú, a tettesi cselekvőséget kifejtheti az autó (illetve egészen pontosan minden, 40 km/óránál magasabb sebességre képest közúti jármű) tulajdonosa, üzembentartója, használója és más személy is, tehát mindazok, akiknek a gépjármű későbbi magasabb eladási áron való értékesítéséhez közvetlen vagy közvetett érdekük fűződik. Amennyiben a mérőműszer manipulációját vagy a mérési folyamat befolyásolását, illetve a műszer működésének megakadályozását nem a tulajdonos, hanem annak megbízásából vagyoni haszonszerzés érdekében más személy (autószerelő, elektronikai szakember, stb .) végzi, úgy a bűncselekmény tettese a beavatkozást végző személy lesz, az erre megbízást adó tette pedig felbujtásként lesz értékelendő.
A törvény értelmében nem csak a műszer, hanem az ahhoz csatlakozó, illetve annak jelet adó szenzorok, vezetékek manipulálása is a műszer által jelzett érték meghamisításának számít, így például a „taxis kapcsoló” néven ismert, az órát időlegesen megállító jelblokkoló beépítése is akár börtönbüntetéssel lesz sújtható. A korábbi − jellemzően 10 évnél idősebb, mechanikus kilométerórával szerelt − autókat manipulálók enyhébb büntetésre számíthatnak, ugyanis a törvény alapján a gépjármű kilométer-számláló műszer által jelzett érték meghamisítása – abban az esetben, ha mechanikus rendszerű mérőműszerre követik el – a csalás, ha pedig elektronikus rendszerű mérőműszerre végzik, akkor az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűncselekmény egyedi előkészületi bűncselekménye. Ez utóbbi minősítést az alapozza meg, hogy a vagyon elleni bűncselekmények fejezetére vonatkozó értelmező rendelkezés alapján az elektronikus rendszerű kilométer-számláló műszer büntetőjogi szempontból információs rendszernek tekintendő.
Bár a törvény immár elfogadott, mivel az csak jövő nyártól hatályos, egyelőre minden bizonnyal továbbra is megmarad a hirdetésekben látható értékek, a valós futásteljesítménytől való elmaradása, ám hosszú távon visszaszorulhat az autóvásárlás ezen rizikófaktora.