Ismét működik a lillafüredi vízesés, a MIVÍZ Kft. megvizsgálta annak lehetőségét, hogy idén, legalább a kiemelt turisztikai szezonban, azaz a júliusi, augusztusi hónapokban be lehessen üzemeltetni az egyedi látványosságot.

 

A Szinva patak medrében található természetes víznyelők megakadályozzák a Szinva-forrásból érkező vizek vízeséshez történő eljutását – mondta el Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője. Ilyen esetekben a Hámori-tóból van lehetőség a vízesés működéséhez szükséges vízmennyiség pótlására.

– Sajnos már a tavalyi év második felében is olyan mértékű volt a szárazság, és olyan alacsony volt a Hámori tó vízállása is, hogy a vízesés szezonon kívüli működtetésére üzembiztonsági okokból nem volt lehetőség. A nyári hónapokban azonban üzemelt a vízesés, melynek mesterséges vízutánpótlása havonta bruttó 500 ezer forintos költséget jelentett – tájékoztatott a kommunikációs vezető. Mint megtudtuk, most attól függ a működtetés, hogy az elmúlt hónapokban leesett csapadék mennyisége mennyire volt képes pótolni a karsztból és a Hámori tóból a hiányzó vízmennyiséget. Amennyiben a Hámori-tó vízutánpótlása lehetővé teszi,a MIVÍZ Kft. – legalább a júliusi, augusztusi hónapokban – idén is üzemeltetni fogja a vízesést – hangsúlyozta Pásztor Imre.

Jelenleg 60 köbméter/óra kapacitással üzemel a vízesés, ebben a vízmennyiségben tudott megállapodni a tó üzemeltetőjével a MIVÍZ. Mindaddig tudják biztosítani ezt a kapacitást, amíg a tó üzemeltetésében ez nem okoz problémát-írja a minap.hu