Újjáalakult és visszahelyezett jobbikos szervezetek Borsodban

Újraalakultak a Jobbik  szervezetei Ózdon, Edelényben és Sajószentpéteren, és újraindul a szervezeti munka Sajóvelezden és Arlón is – közölte a Jobbik pártigazgatója vasárnap az MTI-vel. (archív fotó)

Szabó Gábor közleménye szerint a hétvégi Borsod megyei választmányi tisztújítás után elkezdődött a Jobbik szervezettségének gyors újraépítése azokban a választókerületekben és településeken, amelyeken az edelényi majálison végrehajtott lövöldözős provokáció miatt a párt országos elnöksége feloszlatott szervezeteket. Három jelentős borsodi városban, Ózdon, Edelényben és Sajószentpéteren ismét megalakultak a Jobbik helyi szervezetei, s a héten elkezdték az érdemi munkát is. A felfüggesztett szervezetek közül a sajóvelezdi és az arlói szervezet esetében pedig lezárult a párt belső vizsgálata, amelynek során fény derült arra, hogy ezen szervezetek tagsága semmilyen módon nem érintett sem az edelényi provokáció előkészítésében és végrehajtásában, sem a Pősze Lajosnak és a hvg.hu-nak történő információszivárogtatási ügyben – olvasható a tájékoztatóban. Emellett mind a sajóvelezdi, mind az arlói Jobbik tagsága határozottan kijelentette, hogy folytatni szeretnék a Jobbik zászlaja alatt a nemzeti érdekek mentén a küzdelmet, kitartanak a Jobbik programja és értékrendje mellett. A Jobbik országos elnöksége „látva ezt az elkötelezettséget, kitartást és küzdeni akarást”, feloldotta a fent említett szervezetek felfüggesztett státuszát – ismerteti a közlemény.
Májusban tizenegy Borsod megyei alapszervezetének feloszlatásáról döntött a Jobbik országos elnöksége, 5 másik alapszervezet működését pedig felfüggesztette az ellenzéki párt annak érdekében, hogy „a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetén belüli viszálykodás végére pontot tegyen”. Szabó Gábor akkor közölte: „a helyzet rendezése érdekében” a Jobbik országos elnöksége a pártigazgató javaslatára az alapszabály adta jogkörénél fogva feloszlatta a párt alsózsolcai, bánrévei, hódoscsépányi, kazincbarcikai, királdi, ongai, ózdi, putnoki, sajóbábonyi, szikszói és edelényi szervezeteit, valamint a további kivizsgálásig felfüggesztette a borsodszentgyörgyi, a sajószentpéteri, a sajóvelezdi, a sárospataki és az arlói szervezetek működését. Ezen túl az ügyvezető megyei elnökség két tagját, Kovács Árpádot és Vincze Tamást, illetve az ózdi és a kazincbarcikai választókerület szervezőit is azonnali hatállyal visszahívta pozíciójukból. Az ügy előzménye, hogy Endrésik Zsolt, a párt borsodi elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén lemondott. A hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület „így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból.”
A cikk szerint ugyanis Szegedi Csanád helyi szervezetek alapításával próbál őt támogató küldötteket nyerni a megyei tisztújítás előtt. Ezt követően a Jobbik országos elnöksége és frakciója április 25-én úgy döntött, hogy kizárja a képviselőcsoportból Endrésik Zsoltot. Az akkori indoklás szerint a Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselők „önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek, melyhez segítségül hívták az áruló, esküszegő Pősze Lajost – volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselőt – és a balliberális hvg.hu hírportált is”. Endrésik Zsolt április 26-án úgy nyilatkozott, hogy ismeretlenek feltörték a személyes email-fiókját és onnan belsős jobbikos címekre leveleket küldtek szét, amelyek egy része valódi volt, egy része manipulált, egy része pedig hamisítvány.
A Youtube videomegosztón közzétett, több internetes oldalon elérhető felvétel szerint a Jobbik edelényi majálisán Novák Előd alelnök beszédét légoltalmi szirénák zaja nyomta el. Az ott olvasható beszámolók szerint az utána következő Endrésik Zsolt egy Kalasnyikov gépkarabéllyal a kezében szónokolt, majd vaktöltényekkel több lövést is leadott. Beszédében Szegedi Csanád jobbikos európai parlamenti képviselőt bírálta, és úgy fogalmazott: „az utolsó csepp véréig” harcolni fog a magyarságért. Végül május 4-én a Jobbik fegyelmi és etikai bizottsága kizárta a pártból Endrésik Zsoltot és Kisgergely Andrást.