Éjfélkor lépett életbe az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a hőségriadó , mely egészen szerda estig tart. A rendkívüli meleg alatt az önkormányzat, a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai egyebek mellett az utak, sínek locsolásával, légkondicionált járatokkal, és ivókutakkal próbálja védeni a miskolciakat.

 A három figyelmeztetési fokozat közül a legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ezt akkor rendelik el, ha a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 fokot. Az ilyen kánikula az erről szóló kormányrendelet szerint „rendkívüli időjárási helyzetnek” számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket.

Miskolcon is több intézkedéssel védik a városlakókat. A hőség miatt locsolóautók szombaton és vasárnap vizet permeteznek az aszfaltra és a burkolatra a város számos részén. A locsolók délután egy és este hét óra között járnak a belvárosban, a Győri kapu és az Árpád utca között oda-vissza, a Szeles utca–Corvin utca– Csabai kapu útvonalon szintén oda-vissza.

Az Miskolc Városi Közlekedési Zrt. folyamatosan méri a villamossín hőmérsékletét lézeres hőmérővel, amint a villamossín 50 feletti hőmérsékletet mutat, locsolással hűtik a síneket is.

Városszerte számos ivókútból enyhíthetik szomjukat a városlakók, ezek az alábbi helyszíneken találhatók: Városház tér (Spaten előtt), Centrum Áruház előtti tér (nyomógombos kút), Szinvaterasz, Hajós – Pattantyús játszótér, Jézus kútja (forrásvíz), Martinkertváros református templom előtti tér, LÁÉV kisvasút Lillafüred ivókút, Csanyik-völgy, Majális park (3 darab), Hejő liget, miskolctapolcai autóbusz végállomás (összesen 3 darab), Lillafüred buszvégállomás, Lillafüred autóparkoló, Tapolcai Park, Kőrösi Csoma Sándor ivókút, Árpád utca – Kurucz utca játszótér, Népkert.

A Barlangfürdő este 19.00 óráig van nyitva, hangosbemondóban folyamatosan figyelmeztetik a vendégeket a hőségre, valamint számos helyen vízadó automatát helyeztek el műanyag poharakkal.

A Barlang Aquaterápián 2 db vízadó automatát helyeztek el, hogy a vendégek/betegek folyadékellátása folyamatos legyen; a kiürült palackokat igény szerint a karsztforrás vizével pótolják, a gyógymasszőrök ruházata is az időjáráshoz igazodik. A vendégek/betegek számára napernyővel védett, padokkal és asztallal ellátott várót alakítottak ki az udvaron.

Nyilvánosan igénybe vehető légkondicionált épületek az alábbiak:
Tesco, Auchan, Metro, Szinvapark, Cora, Sever Center, STOP SHOP, Miskolc Plaza, Park Center, OBI, Bricostore, Baumax, Praktiker, LIDL, Penny Market, Unio Coop, ALDI, Spar, Plus, Rossmann, Drogeria Markt, Möbelix, Decathlon, Telenor, T-Home, Vodafone, illetve a bankok, posták, gyógyszertárak helyiségei.

www.minap.hu