A két ibér együttes legutóbb  2010 novemberében, Lisszabonban, barátságos mérkőzésen találkozott és általános elképedésre a hazai gárda 4-0-ra verte a regnáló világ- és Európa-bajnokot. Akkor Hélder Postiga kétszer is bevette a szomszédok kapuját, most viszont sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a találkozót a Real Zaragoza csatára. Ezt megelőzően a 2010-es dél-afrikai világbajnokság nyolcaddöntőjében randevúztak a felek, a meccs a későbbi győztes hispánok győzelmét hozta, az egyetlen gólt David Villa szerezte a 63. percben. A mérkőzés előtt a portugálok hisztiztek egy sort a játékvezető személye miatt, ugyanis úgy gondolták, hogy a török Cüneyt Cakir a spanyol szövetség elnöknék erőteljes lobbitevékenysége következtében kapta meg az elődöntőt. Vicente Del Bosquénak sikerült váratlant húznia, a középcsatár posztjára ugyanis a sevillai Álvaro Negredót nevezte, a portugál oldalon Paulo Bento bízott eddigi kezdőcsapatában, Hélder Postigát kényszerből Hugo Almeida váltotta.
Az első veszélyt a 2. percben Miguel Veloso szöglete jelentette, a korner ugyanis érintés nélkül tartott Iker Casillas portájának jobb felső sarkába, a Real hálóőre azonban a keresztléc fölé paskolta a Tangót. A 9. percben a spanyolok kialakították az első komoly veszélyhelyzetet: a portugál tizenhatos előterében addig ment a tiki-taka, amíg Arbeloát tökéletes helyzetbe nem hozták, ám a Real jobbhátvédje fölé durrantott. Négy perc múlva Cristiano Ronaldo húzta meg veszélyesen a balszélt, beadását Casillas különösebb gond nélkül lekapta. Azt mindenesetre már az első negyedóra végén látni lehetett, hogy a kistesó jól felkészült a spanyolok játékából, az agresszív letámadás miatt Xaviék nem igazán tudták járatni a labdát.
A 28. percig Sergio Ramos tizenegyesgyanús felszabadításán kívül (a hispán bekk talán kézzel ért a játékszerhez saját büntetőterületén belül) nem sok minden történt, ekkor azonban a spanyolok igen formás támadást vezettek: Negredo tartotta meg remekül a labdát, visszapasszát Iniesta elé tették, aki tizenhatról centikkel lőtt fölé. Gyakorlatilag az ellentámadásból Cristiano Ronaldo szerezhetett volna gólt, de remek helyzetből leadott lövése alig kerülte el a bal alsót. A portugál presszing továbbra is működött, a Furia Roja talán eddigi legkellemetlenebb félóráját töltötte a pályán az Eb-n. Ez sajnos a színvonal rovására is ment, mert a következő tizenöt percben a nagy gyürkőzésen kívül az égvilágon semmi nem történt. A megszerzett labdákkal ugyanis a portugálok sem nagyon tudtak mit kezdeni…
A nagy nihil egészen az 57. percig tartott, amikor az addig semmit nem mutató Hugo Almeida egy megszerzett labdát rászúrt, úgy fél méterrel fölé. Két perc múlva portugál középcsatár újra próbálkozott, még rosszabb eredménnyel. Némi izgalmat mindössze csak az okozott, hogy Cristiano Ronaldo hasra vágta magát a spanyol tizenhatoson belül és színészkedésért mégsem ő kapott lapot, hanem a reklamáló Busquets.
A 67. percben Xabi Alonso megpróbálta liverpooli önmagát reprodukálni egy félpályán túli kapura íveléssel, ám ezúttal célt tévesztett. Egy perccel később Xavi került ígéretes lövőhelyzetbe 19 méterre a portugál kaputól, de lökete Rui Patrício kezében kötött ki. Ahogy teltek a percek, egyre inkább fenyegetett az a veszély, hogy még kétszer tizenöt percig tart ez a borzalom. Az utolsó percben Cristiano Ronaldo egy kontra végén megszabadíthatott volna mindenkit a szenvedéstől, ám lövése pontosan olyan volt, mint a kilencven perc alatt mutatott teljesítménye – semmilyen. Jöhetett hát a hosszabbítás, ami az addig látottak alapján semmi jót nem ígért.
A ráadásban újabb öt perc telt el teljesen eseménytelenül, amikor Pepe rövid felszabadítása után Iniesta tizennyolcról rápörkölte volna a bőrt, persze megint jött egy bevetődő luzitán, ez a helyzetecske is odalett. A 104. percben egy bal oldali akció után Iniesta elé került a labda, a fontos gólok mestere azonban ajtó-ablak helyzetben lőtt, Rui Patrício pedig bemutatta a meccs első kapusbravúrját. Kisvártatva Sergio Ramos lőhetett szabadrúgást a balösszekötő helyéről – centikkel fölé. A két legutóbbi meccse után az egekig magasztalt Cristiano Ronaldo újabb amatőrszínész-bemutatót tartott, a sárga ezúttal is elmaradt. A 111. percben Navas került gólhelyzetbe, de Pepe tisztázott előle, majd öt perc múlva Pedro mehetett egyedül a kapura, őt is beérték. Ezzel el is durrant az összes puskapor, jöhettek a tizenegyesek.
A büntetőknél Pepe, Nani, Iniesta, Piqué, Ramos és Fábregas nem hibázott, Moutinho, Xabi Alonso, és Bruno Alves elvétette a maga rúgását, így Spanyolország jutott a döntőbe.
Labdarúgó Európa-bajnokság, elődöntő
Portugália – Spanyolország 0-0 (0-0, 0-0, 0-0), tizenegyesekkel: 2-4
Sárga lap: Fábio Coentrao (45+1.), Pepe (61.), Joao Pereira (64.), Miguel Veloso (90+1.), ill. Sergio Ramos (40.), Busquets (60.), Arbeloa (84.), Xabi alonso (114.)
Portugália: Rui Patrício 6 – Joao Pereira 6, Pepe 6, Bruno Alves 6, Fábio Coentrao 6 – Miguel Veloso 6 (Custódio 0, 106.), Joao Moutinho 6, Raúl Meireles 5 (Varela 0, 112.) – Nani 5, Hugo Almeida 4 (Nélson Oliveira 4, 81.) Cristiano Ronaldo 5.
Spanyolország: Casillas 0 – Arbeloa 6, Sergio Ramos 6, Piqué 6, Jordi Alba 6 – Xabi Alonso 6, Busquets 6 – David Silva 5 (Jesus Navas 6, 61.), Xavi 5 (Pedro 5, 87.), Iniesta 5 – Negredo 4 (Fábregas 5, 54.).