Szegedi Csanád esete  Izraelben is vezető hír lett

Szegedi Csanád jobbikos politikus zsidó  felmenőiről a hazai után most már a nemzetközi, s azon belül az izraeli sajtó is cikkezik. Az egyik izraeli hírportál azt sem felejti el megjegyezni, hogy Szegedi a múltban többször is antiszemita retorikát használt, s az Európai Parlament 2009-es alakuló ülésén pedig a Jobbik „félkatonai szervezete”, a Magyar Gárda egyenruhájában jelent meg.
Csak idő kérdése volt, hogy a hazai után a nemzetközi zsidó sajtó is szájára vegye, fölkapja a hírt, miszerint Szegedi Csanádnak, a Jobbik politikusának anyai ágon zsidó fölmenői voltak, vannak. A Europian Jewish Press (EJP) nevű angol nyelvű hírportál az AFP budapesti tudósítójára és a Barikád című jobbikos hírportálra hivatkozva már június 27-én, tehát tegnap vezető hírként közölte: „Magyar szélsőjobbos képviselő beismerte zsidó gyökereit”.
Közben ma, csütörtökön a fentebb említett Europian Jewish Press nyomán az Izraelben több nyelven szerkesztett (magyarul egyelőre még nem – H. J.), többek között a jeruzsálemi kormány és a Zsidó Ügynökség (Szochnut) által is támogatott Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Összehangolásának Fóruma (angol rövidítéssel: CFCA) hangzatos című, hisztérikus hangvételű portálon is olvasható a „nagy hír” Szegedi Csanádról. Ez utóbbi helyen egyelőre csak angolul, mert a fordítás időt és fáradságot igényel, ám egy napos késéssel a többi között héberül és arabul (!) is elérhető lesz.
A CFCA a többszörösen átvett hírt – némileg a Kuruc.infónak is reklámot csapva – föltupírozta Szegedi Csanád egyik tévéinterjújának lehivatkozásával, valamint a szerkesztő sajátos megjegyzéseivel. Az izraeli portál írója a Jobbik leantiszemitázása és cigányellenességének hangsúlyozása után megállapítja: „Szegedi a múltban többször is élt antiszemita retorikával, sőt azzal is fölhívta magára figyelmet, hogy a Jobbik azóta betiltott félkatonai szervezete, a Magyar Gárda egyenruhában jelent meg az Európai Parlament 2009-es alakuló ülésén” – írja az izraeli hírportál, majd Szegedi Csanád legutóbbi nyilatkozatát némileg átírva a politikust a következőképpen idézi: „Úgy gondolom, nem az számít, hogy ki a színtiszta magyar, hanem az a fontos, hogy magyarként viselkedjen”.
Az izraeli hírportál végül megírja: Vona Gábor, a Jobbik elnöke az egyik tévéinterjúban kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a vezetőség a most napvilágra került hír nyomán sem szándékozik megfosztani Szegedi Csanádot a pártban jelenleg betöltött funkcióitól.
Hering József – Kuruc.info