Az Egri Főegyházmegye érseke Mondel József plébániai adminisztrátort 2012. május 21-én tanbeli tévedések és egyházfegyelmi vétségek miatt felmentette az olaszliszkai plébánia vezetése alól, és további intézkedésig nem végezhet papi szolgálatot.
A fegyelmi intézkedésre azért került sor, mert az egyház tanításával össze nem egyeztethető tanokat és hitbeli tévedéseket terjesztett. Ezen túlmenően a liturgikus előírásokat önkényesen és helytelenül értelmezte és gyakorolta. A hívek körében ezzel megütközést és megosztottságot keltett.

 

Ismételt figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó magatartásán változtatni.
A főpásztor felszólította Mondel atyát arra, hogy végezzen lelkigyakorlatot, és amikor visszatér a teljes katolikus tanításhoz, jelentkezzen nála szolgálatra.
Amennyiben továbbra is makacsul kitart a tévtanításban, főpásztora kezdeményezni fogja a klerikusi állapotból való végleges elbocsátását.

Eger, 2012. június 5.

Ennyi a hír.

Az igazság pedig, hogy „az egyház tanításával össze nem egyeztethető tanokat és hitbeli tévedéseket terjesztett” volna egyszerűen hazugság. A cikk szerzője sokkal többet beszélt az atyával mint a főpásztora, így a dolog megítélhető.

Egyetlen egy IGAZ jelzős szerkezet van az indoklásban: „teljes katolikus tanítás”, csak az a baj, hogy az Egyház nem azt tanítja, viszont az atya azt szeretné tanítani, megélni és a híveknek átadni. Mindenki gondolkodjon el a következőn: az Egyház (Egri Érseki Szeminárium) 55 dogmát tanít papjainak, míg a Schütz féle Dogmatika könyv (1923-ban) 202-t. A háromnegyedét miért nem tanítja Eger, és miért pont azt a háromnegyedet? Lehetséges lenne, hogy a nem tanított dogmák majdnem mindegyike szembe megy a II. Vatikáni Zsinat határozataival? Ne felejtse el senki, hogy a II. Vatikáni Zsinat a Trentó Zsinattal ellentétben nem volt dogmatikus zsinat, azaz döntései nem kötelező érvényűek, mint a dogmák. Szimplán lelkipásztori zsinat volt.

Az atya egyszerűen fiatal kora ellenére belátta, hogy az Egyház lelépett a Jézus által 2000 éve adott tanítás útjáról, és visszatért a II. Vatikáni Zsinat előtti liturgiához és tanbeli tanításhoz. Szeretné megélni a „papságát Melkizedek rendje szerint [Zsolt 109] „…Mert Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint…”

Az indoklásban az szomorú, hogy a 2000 éves tanítást HITBÉLI TÉVEDÉSNEK nevezi a közlemény. Ha Egyház 2000 éven keresztül tévedést tanított és csak a II. Vatikáni Zsinaton világosodott meg akkor itt nagyon nagy baj van. Megkezdődött a „végső elpártolás, az utolsó idők nagy hit elhagyása”. Ez a helyzet pontosan olyan, mint a Pius Bruderschaft helyzete. Nem ők tértek le a katolikus tanításról és hagyták el Rómát, hanem Róna tért el a katolikus tanítástól és hagyta el a Pius Bruderschaftot. Az a helyzet, amikor az okozatot nevezem oknak, és az ok lesz az okozat.

Ami kimaradt a közleményből, hogy az atyát nemcsak lelkigyakorlat végzésére kötelezték, hanem orvosi vizsgálatra is. Miért? Bolond lenne, vagy megszállott? Nem. Hanem a vizsgálatot jól fel lehet használni az elbocsátáshoz és a hazug indoklás kiegészítésére.

Kyrie Eleison