A Blikk szerint heteken belül  újabb hatalmas földterületeket hirdet meg az állam.

 

A lap szerint július közepétől 30 ezer hektárnyi földet hirdet meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, amely az eddigi botrányok ellenére nem tervezi a pályázati elbírás módosítását. A szaktárca a lappal tudatta, a földalapkezelő az elbíráláskor nem vizsgál szubjektív elemeket, kizárólag szakmai alapon dönt.

Ugyanakkor a Blikk cikksorozata nyomán már lemondott az elnyert földről Szedlák Attila fideszes honatya gyógypedagógus felesége. Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője – Rogán Antal polgármester kérésére – immár szintén nem akar élni a lehetőséggel. (Esetükben új pályázatot kell kiírni.)

A Fidesz-frakcióvezető a lapnak azt mondta: Győrffy Balázs képviselő rokkantnyugdíjas apjának nem kell lemondania szántójáról, mert évtizedek óta gazdálkodik. „Az, hogy mindezt betegen teszi, becsülendő, nem pedig elítélendő. Nem tehet arról, hogy a fia képviselő.” A lap helybeli forrásai viszont azt állították, hogy az apa alkalmatlan a gazdálkodásra.

A Blikk ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy az eddig kihirdetett nyertesekről többször kiderült, hogy a gazdálkodáshoz nem értő strómanok voltak. A rendszerből ugyanis hiányoznak az összeférhetetlenségi szabályok, vagyis polgármesterek, megyei vezetők, képviselők és hozzátartozóik is nyerhetnek a pályázatokon.

Két hete derült ki, hogy könyvtáros hölgy nyerte az egyik földpályázatot Bács-Kiskun megyében. A területet korábban egy tanyasi családi gazdálkodó bérelte Kaskantyún. Ángyán József januárban lemondott vidékfejlesztési államtitkár szerint helyi gazdák helyett korábban semmiféle gazdálkodást nem folytató strómanok nyerték a zsíros földbérleti pályázatokat Borsodban. Például az egyiket egy műkörmös.

A volt vidékfejlesztési államtitkár a Hír24-nek korábban egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg az uniós földtámogatási pénz megszerzése a legnagyobb üzlet, és a két eltérő politikai kötődésű kör egyaránt kap a tortából. Ugyanakkor az Ángyán József helyére kinevezett Budai Gyula a nemrég azt állította, „Magyarországon nem léteznek földoligarchiák”.

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt ugyanakkor elismerte, hogy a magyar viszonyok között jelentősnek mondható birtoktestek viszont vannak. Budai az ellenzék által is vitatott földhaszonbérleti szerződésekről azt mondta, hogy a pályázatot úgy hirdették meg, hogy a szóban forgó területekre nagygazdaságok ne pályázhassanak.

A miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, egy az állami földbérletekkel kapcsolatos azonnali kérdésre azt válaszolta, hogy az MSZP áll a nagybirtok pártján, a kormány a kis- és középbirtokokban látja a magyar mezőgazdaság jövőjét. Gőgös Zoltán (MSZP) válaszában azt mondta, hogy vagy félretájékoztatták a kormányfőt, „vagy nem mond igazat”.