Hullák az Avason

 A Demokratikus Koalíció (DK) szerint  három egymást követő költségvetési évben egy-egy milliárd forint pluszforrás érdemi segítséget nyújthatna Miskolcnak az avasi lakótelepet érintő, általuk javasolt komplex rehabilitációs program végrehajtásában – jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártja országjáró sorozatának keddi állomásán a borsodi megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

Úgy építettünk lakótelepeket évtizedeken át, hogy nem voltunk tisztában azzal, hogy létre fog jönni egy nagyon más, sajátos közösség, amelyhez nem teremtettük meg a szükséges feltételeket – mondta a DK elnöke, emlékeztetve arra: ezért indítványozták határozati javaslatban a kormánynak egy mintaprogram elindítását az Avason.
Ismertetése szerint konszolidálni kell a közszolgáltatók felé megjelenő tartozásokat, a lakások értékének esését, amihez nagy segítséget jelenthet maga a város. Véleménye szerint először a közüzemi díjakat kell rendezni, „a bank nem fog belehalni, ha egy lépéssel hátrébb kerül”.
A volt kormányfő – aki korábban egy időre tapasztalatszerzés céljából beköltözött egy családhoz egy avasi panellakásba – hangsúlyozta, szükség van közösségi szervezőkre, mediátorokra is, hogy a közkultúrával foglalkozó szakemberek támogassák, segítsék a lakótelepen élőket, mert e nélkül csak egy széteső közösség lesz ezen a részen. A bűncselekmények adatai alapján az Avas bűnözéssel nem fertőzöttebb terület, mint a város más részei, de az is igaz, hogy az együttélésnek vannak olyan megnyilvánulásai, amit az emberek nehezen viselnek, vagy tolerálnak – érvelt a közösségi szervezők szükségessége mellett, felvetve: akár a városőrséget is újra lehetne szervezni.
A programját lakossági fórumon folytató Gyurcsány Ferencet a tájékoztatója helyszínéül szolgáló Munkácsy Mihály Általános Iskola előtt mintegy tucatnyi helyi lakos várta transzparensekkel, amelyeken egyebek mellett az szerepelt:
„Avasi fészekrakók: több mint 10 millió forint vízdíjtartozás!”, „Köszönjük Gyurcsány!, Köszönjük Káli!”; „Eladtátok az országot, a Csillagban lenne a helyetek” – hangzott az egyik bekiabálás. A Jobbik helyi szervezete rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a DK-s rendezvényre, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Gyurcsány Ferenc egy éven belül immár másodszor riogatja „erkölcsi hullájával a miskolciakat”.