A Minitel bár nem annyira ismert, mint a Peugeot, a Citroën vagy éppen a bagett, de a francia történelem szerves részének számít, ezért búcsúznak most nehezen tőle.

 

Ulla legendás volt; a 3615 Ulla nevű szolgáltatás tette ugyanis széleskörűen ismertté Franciaországban a Minitelt. Az 1980-as években még nem léteztek pornóoldalak, de az Ulla, vagy ahogy nevezték, a Minitel rose méltó elődjüknek számított. A Minitelt 1982-ben indították el és a France Télécom – Orange távközlési óriás tavaly határozta el, hogy június 30-án leállítják. A Minitel egy úgynevezett videotext-rendszer, mely a francia felhasználók számára többek között telefonkönyv-adatokat, időjárási és rendezvényekkel kapcsolatos információkat továbbított. Lehetővé tett online tranzakciókat, vonat- és repülőjegy-vásárlást, postafiókok fenntartását és a chatbeszélgetések folytatását.

A rendszerből már csak alig 1800 darab működik belőle szerte Franciaországban. Az ok egyszerű: már nem éri meg fenntartani, az alkatrészek túl sokba kerülnek és a Minitelnek az internet mellett egész egyszerűen nincs létjogosultsága. A franciák lassan akartak beletörődni a megváltoztathatatlanba: 1999-ben 25 millió francia használta a rendszert, de még 2009-ben is 9 millió előfizető volt, ez év elején pedig 800 000 ilyen terminál működött. Számos Minitel-alkalmazás volt elérhető az interneten keresztül is.

 

A terminálokat évtizedekkel ezelőtt ingyen adta a France Télécom, így nem csoda, hogy szinte minden háztartásban, étteremben, szállodában volt Minitel. Sokan az eszközt tették felelőssé azért, mert sok francia csak későn csatlakozott a világhálóhoz. Mások, például Valérie Schafer és Benjamin Thierry történészek viszont úgy vélik: pont a Minitel készítette fel az embereket az internetre, ugyanis lehetővé tette az első chatek létrehozását, az utazások szervezését, a részvények vásárlását és az átutalások lebonyolítását.

Az utolsó Minitelt pénteken kapcsolják le azzal a mottóval, hogy 3615 ne répond plus, vagyis a 3615-ös már nem válaszol. S hogy mi lesz a készülékekkel? Nos, a Le Parisien információi alapján új életet kezdenek lökhárítóként vagy ruhafogasként. Egy Toulouse melletti cég kifejezetten arra specializálta magát, hogy szétszerelje az egykor nagyon hasznos terminálokat, majd hasznosítsa a darabjaikat.