Mivel a hirdetések büntetése  mellett nincs más jogi eszköze a devizahiteleseket is megtévesztő fogyasztói csoportok ellen a GVH-nak, ezért reklámkampányt indít az átverések megelőzésére – derült ki a szervezet keddi sajtótájékoztatóján.

 

„BAR-listás? Nyugdíjas? Nem kap hitelt? Pénzügyi gondja van? Kapaszkodjon belénk! Mi segítünk megoldani! Fogyasztói csoport mindenkinek!” – ilyen és ehhez hasonló hirdetések tucatjai miatt szabott ki milliós büntetéseket az elmúlt években a GVH. A bírságok összege idén már júniusban meghaladta a 60 millió forintot.

A panaszok száma egyre nő, a 24 megkezdett eljárásból pedig 22-nek büntetés lett a vége, a bírságoláson kívül mégsincs más eszköze a szervezetnek a jellemzően kis keresetűeket megtévesztő hirdetések ellen.

A fogyasztóvédelmi törvényből ugyanis végül a korábbi javaslatokkal ellentétben kimaradt a fogyasztói csoportok működését szabályozó rész, mindössze egy átmeneti rendelkezéssel megtiltották újak alakítását 2014 január 1-jéig. Arról, hogy a törvényből miért maradt ki végül a szabályozás, a GVH munkatársai nem mondtak többet, mindössze annyit jeleztek, hogy a szervezet az előkészítés során a szabályozást és a betiltást is támogathatónak találta.

Jelenleg a szervezet szerint 10-20 szervező cég üzemeltet ilyen csoportokat, többségük 3-4-et is egyszerre. A csoportokkal fő gond az, hogy bár megoldást ígérnek a pénzügyi problémákra, valójában a rendszeresen befizetett összegekért cserébe csak vásárlási jogot adnak, és az is a szerencsén múlik, hogy ehhez ki mikor jut hozzá. Vagyis lehet, hogy akár évekig fizetnek úgy az ügyfelek, hogy semmit nem kapnak cserébe.

A másik jellemző gond, hogy szerződéses összeg kifizetésére alapesetben csak a futamidő végén kerül sor, vagyis akár 15-20 évig is eltarthat, míg visszakapják a pénzüket a fogyasztók. A holnap kezdődő kampányában erre hívja fel a figyelmet a GVH, illetve külön honlapot indított és a 06 80 48 48 48-as ingyenes számon külön tájékozatást is ad.

Kérdés ugyanakkor, mekkora hatást tud ezzel elérni, hiszen a szervezet 6,5 milliós reklámkerete jóval kisebb, mint amekkora összegeket maguk a fogyasztói csoportok elköltenek hirdetésekre. A GVH ugyanakkor abban bízik, hogy mivel társadalmi célú hirdetésről van szó, a kedvezmények miatt így is eljut a veszélyezetett csoporthoz az üzenet.