Dr. Mengyi Roland. Közös értékeink határon innen és határon túl

Csütörtökön  rendezték meg  a „Közös értékeink” című határon átnyúló médiaprojekt záró rendezvényét a Megyeházán. Az esemény fővédnöke Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke volt.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézete felügyeletével indult útjára a „Közös értékeink” címet viselő, határon átnyúló médiaprojekt, amely négy felvidéki és négy magyarországi televízió közös műsorcseréjét tette lehetővé egy éven keresztül. A csütörtöki zárórendezvényen a szervezők beszámoltak a projekt sikerességéről.
Dr. Mengyi Roland köszöntötte a résztvevőket, majd beszédében kiemelte a projekt legfontosabb eredményeit: a szlovák-magyar kapcsolatok erősítését és a térség bemutatását, mind a gazdasági versenyképesség, mind a turizmus, a gazdaság, és a kulturális értékek szintjén. „A partnerek a műsorok készítése során kiemelt figyelmet fordítottak a határ-menti területek erősebb gazdasági és szociális integrációjára, az emberek és közösségek közötti társadalmi és kulturális koherencia növelésére, a környezetvédelemre a határ-menti térségben, és a természeti értékek megőrzésére. ”
A zárókonferencián Harnócz Sándor projektmenedzser ismertette részletesen a projektet, majd a magyar televíziózás szlovákiai helyzetéről Bartók Csaba, a Szlovákiai Magyar Televíziósok egyesületének elnöke tartotta meg előadását. Ezután Dr. Simon János politológus-szociológus, egyetemi docens „Fókuszban a helyi televíziózás” címmel ismertette napjaink média-helyzetét. Végül Varga Ferenc nemzetközi referens beszélt Borsod-Abaúj-Zemplén megye határon átívelő kapcsolatairól.
A projekt nagy népszerűségnek örvendett a határ-menti településeken élők körében. A kezdeményezés elérte célját, és a nézők érdeklődést mutattak egymás múltja, egymás történelme illetve kultúrája iránt. Eredményként számolható el, hogy a projekt alatt 52 db heti 1 órás szlovák nyelvre feliratozott műsor készült el, ami több mint 700 magazinműsort jelent. Továbbá, hogy munkahelyeket tudtak megőrizni, és újakat teremteni, valamint, hogy a projektben résztvevő televíziók komplett forgató- és vágófelszereléseket kaptak.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági stratégiája tartalmazza a határ-menti együttműködést is. A „Közös értékeink” projektből egyértelműen kiderült, hogy nemcsak az utak kötik össze a két térséget, hanem a közös hagyományok is