A gyermekáldásra vágyók …

Aki Szent Iván napján pillangót  fog, az egész évben szerencsés lesz: a fehér lepke nagy szerencsét hoz, a sárga pénzt, a tarka lepke boldog szerelmet, de a szürke, barna vagy fekete pillangót hagyni kell, mert csak bajt hoz, de a kora reggel fogott szentjánosbogár az egészségvarázslás része.

 

A gyermekáldásra vágyók vagy épp várandósok, ha szép gyermeket szeretnének, szedjenek cseresznyét vagy almát, és este a tűz mellett egyék meg – a tűzben megsütött gyümölcsök gyógyító erejűek. S ha már a tűznél tartunk, a néphit szerint a Szent Iván-éji tűz maradványa amulettként szolgál a következő nyárig.

Amennyiben a tűzbe dobott anyag lángra lobban, és nem fröcskölődik szét az egész tűzfelületre, az a dolgok jóra fordulását jelenti. Az egyetlen csomóban nagy lánggal, szikrák nélkül égő zsír vagy olaj azt jelzi, a szerelmesek összetartoznak, és sokáig együtt maradnak. Sajnos ha nagy szikrát vet az olaj, és a szikrák a tűz körén kívülre szállnak, akkor a dolgok rosszabbra fordulnak, és a szerelmesek hamarosan külön mennek. Vigyázni kell, mert ha a tűzbe dobott anyag eloltja a lángot, akkor valaki (lehet, hogy pont az, aki a tüzet rakta) megbetegszik. Ha virágkoszorút dobnak át a tűz felett a szerelmesek, és a másiknak sikerül elkapni, biztos a boldogság. Viszont ha a koszorú a tűzbe pottyan, hamarosan véget ér a kapcsolat.

Tábortűz helyett gyertyát is lehet gyújtani: piros és fehér gyertyát kell használni szerelmi varázsláshoz. A fehérbe a saját, a pirosba a meghódítandó ember nevét kell belekarcolni. Amennyiben hűtlen kedvesét szeretné valaki visszaszerezni, akkor a fehér gyertya mellé jobbról és balról két pirosat kell meggyújtani. A pénz és bármilyen más javak megszerzéséhez zöld gyertyát kell gyújtani. Egészségvarázsláshoz kék gyertyát kell gyújtani, a karriertervek támogatásához sárgát vagy aranyszínűt.