3 milliárd. Jogerősen három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Varga Tamás Sándort, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját

Vargát még a ’90-es években  jogerősen elítélték más gazdasági ügyekért, de indultak ellene büntetőeljárások csempészés, csalás, sikkasztás és más bűncselekmények miatt is. Csakhogy az egykori fideszes tanácsadó 1999-ben elhagyta Magyarországot, és 6 évig bujkált. A hatóságok 2005 áprilisában fogták el Amszterdamban, aztán 2010 decemberében három és fél év letöltendő börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság. A vádhatóság szerint ugyanis Varga és társai 1996 és 1999 között hárommilliárd forint áfát igényeltek vissza jogtalanul. Ezt az ítéletet erősítette most meg – két vádlott esetében – az ítélőtábla jogerősen, Vargának azonban a letöltendő börtönbüntetés ellenére sem kell büntetés-végrehajtási intézetbe vonulnia az előzetesben töltött idő beszámítása miatt. A vádlottak egyébként a Debreceni Ítélőtábla ítélethirdetésén meg sem jelentek.

 

 Varga Tamás még Székesfehérváron Orbán Viktor iskolatársa volt – Simicska Lajossal együtt. Míg Orbán és Simicska a jogi egyetemen folytatták tanulmányaik, Varga a közgázra járt, ám kapcsolata nem szakadt meg barátaival, annak ellenére sem, hogy a Fidesz alapítói között nem volt ott. Ellenben Varga a Századvég Kft.-nek már alapítója volt, a vállalkozásban pedig olyan személyek fordultak meg, mint Orbán Viktor, Kövér László, Kövér Szilárd, Stumpf István, Simicska Lajos és Schlecht Csaba. Sőt, a most jogerősen elítélt tanácsadónak meghatározó szerepe volt a Fidesz 90-es évek eleji gazdálkodásában is; a párt részéről ugyanis Simicskával együtt éppen ő szignálta az MDF-Fidesz székházügyletet, amiből a mai kormányzó erő 690 millió forinthoz jutott.

Éppen ezért tartották különösnek bírósági körökben, hogy miért ezt az ügyet helyezte át az elsők között, még február közepén az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde (Szájer József fideszes EP-képviselő felesége, az Orbán család barátja).