Utcára mennek a civilek  így tiltakoznak a kormányzat kórházukat érintő döntése miatt.

 

Múlt szerdán robbant a bomba, nyilvánossá vált, hogy milyen tervei vannak az egészségügyi kormányzatnak a debreceni egyetem által működtetett barcikai kórházzal. Vagyis a közel 180 aktív ágyból 40 (!) marad meg, s nem lesz szülészet, sebészet, gyermek- és intenzív osztály, továbbá sürgősségi ellátás. Helyettük viszont lesz 170 ágyon pszichiátria és további 110 helyen köznyelven szólva úgynevezett „elfekvő”.

A döntést követően Kazincbarcika polgármestere Szitka Péter közleményt adott ki, melyben ezt írta: „A példátlan döntéssel felrúgták a fejlődő pályára állt kórházi ellátást. Azt, ami 120 000 embert szolgál ki: időseket, ifjakat, kismamákat, kisbabákat, becsületben megőszült egykori bányászokat, Borsodban boldogulni kívánó családokat, a szülőföldjüket és a munkájukat szerető elhivatott fiatalokat. Olyanokat, akiket a kormányzati döntések folyamatosan és már többszörösen ellehetetlenítettek.” – írta néhány nappal ezelőtt Szitka Péter.

Vészhelyzet!

Amint a döntés publikus lett, szinte azonnal megmozdultak az emberek. Városlakók, civilszervezeti vezetők, egészségügyi dolgozók összefogásával elindult egy kezdeményezés, melynek egyik „állomása” a csütörtökre szervezett, „Vészhelyzet” címet viselő közös demonstráció, mely fél öttől lesz a kórház előtt. A civilek szórólapokkal hívják fel a város és a térség lakóinak figyelmét arra, hogy milyen nehéz helyzetbe kerülhet 120 000 ember a mostani döntést követően. A Civil klub legutóbbi ülésén a szervezetek vezetői egy emberként foglaltak állást az ügy mellett, elkezdődött az aláírásgyűjtés és a mozgósítás, hogy minél többen legyenek majd csütörtökön. Mint megtudtuk: a facebook közösségi oldalon „Összefogás a kórházért” címmel csoport alakult, a tagok itt is kifejthetik véleményüket és szervezhetik a saját baráti, ismerősi körüket.

A szervezők között a kórház orvosi kara is ott van, részükről Dr. Szatmári Zoltán főszervező elmondta, hogy a demonstrációra több ezer embert várnak. Olyanokat, akik felelősséget éreznek a kórház helyzete kapcsán, akiket hozzájuk hasonlóan mélyen felháborított, hogy milyen jövőt szánnak a kórháznak és ezzel együtt a térségben élőknek. A résztvevőknek különösebb tennivalójuk nem lesz, a cél az, hogy sokan, nagyon sokan legyenek, és barcikaiak és vidékiek az összefogásukkal egyértelműen jelezzék a kormányzat felé nem tetszésüket. A csütörtöki rendezvényen a tervek szerint több beszéd is elhangzik majd, a civilszektor és a szakma mellett politikusok is szót kapnak. Önkéntesek segítségével helyben is folytatódik majd az aláírásgyűjtés, és az összefogás jegyében egy szimpátia-esemény is lesz.

A szervezők ugyanakkor arról is tájékoztatják a lakosságot, hogy az aláírásgyűjtő íveket Kazincbarcikán két helyen, a kórház és az Egressy portáján adhatják le, illetve a demonstráció helyszínén a gyűjtőpontokon.
A tervek szerint az összegyűjtött aláírásokat a demonstrálók petíciójával együtt viszik majd Budapestre, és adják át az érintett szakpolitikusnak.