A Heti Válasz egy kisebb összegért – éves szinten néhány millió forintnyi közpénzért – vállalja, hogy cserébe nem ír rosszat a pénz átutalójáról – írja a Magyar Narancs. A „kisebb összeget” a Heti Válasz Pest-Budai Látkép című melléklete megjelenésének „támogatásáért” kérik, ám a maffiaszerű védelem a szerződésben nevesítve van:

 

 

„…azonnali hatályú, rendkívüli felmondás joga illeti meg továbbá a megbízót, amennyiben a Heti Válasz c. hetilapban a Megbízó érdekét bizonyíthatóan sértő információ, tényközlés, hirdetés, tájékoztatás jelenik meg”

 

Az orgánum tehát azt vállalta magára, hogy nem ír semmi rosszat megbízójáról, még akkor sem, ha esetleg lenne mit – olvasható a cikkben.

A szerkesztőség birtokába jutott, 2011-re vonatkozó szerződésből az is kiderül, hogy a Heti Válasz a második kerülettől a melléklet támogatásáért – és a kedvezőtlen információk elhallgatásáért – havi 275 ezer forintot, év végéig tehát összesen 3 millió 300 ezret plusz áfát kapott az adófizetőktől beszedett sarcokból.

Hirdetési felület a Magyar Narancs szerint nem jár a közel három és fél millió forintnyi közpénzért cserébe. Csak a Heti Válasz szerkesztőségének a megvásárolt hallgatása.

*

*

A védelmi pénz, mint tudjuk, tipikus maffiamódszer. Arról szól, hogy felajánlják neked: nem történnek meg veled bizonyos rossz dolgok, ha az „elhárításukért” cserébe havonta fizetsz a védelmeződnek egy bizonyos összeget. Nem ég le a műhelyed, nem mennek rosszfiúk verekedni a kocsmádba – vagy éppen nem kerülnek bizonyos sajtótermékekben a nyilvánosságra rólad olyan információk, amiket nem szeretnél, ha kitudódnának.

Bónusz:

A Magyar Narancs írásának a frissítésében azt is olvashatjuk, hogy a szerkesztőség egy másik szerződés másolatát is megkapta. Ebben a Magyar Demokrata és a XII. Kerületi Önkormányzat állapodott meg a 2012-tes évre vonatkozóan hasonló tartalmú együttműködésről havi 300 ezer forint, éves szinten 3 millió 600 ezer forint értékben.

A „támogatásért” cserébe a Magyar Demokrata című lap kiadójának annyit kellett vállalnia, hogy „jelentősen működjön közre” a Hegyvidéki Önkormányzat „kulturális tevékenységének, munkájának és projektjeinek” népszerűsítésében. Mivel sem a megjelenések mennyiségét, sem terjedelmét nem írja elő a kontraktus, jóformán semmilyen teljesítményt nem kérhet számon a „támogatási szerződést” megkötő önkormányzat – írja a Magyar Narancs.

A Heti Válasznak a MATESZ 2011. IV. negyedéves gyorsjelentése szerint 16.838 darab aktívan vásárolt példányszáma volt.

Országos, sőt vélhetően a határon túli olvasókat is magában foglaló szinten.

*