„Határozat. A DE OEC  Kazincbarcika Kórház Nonprofit Kft. (székhely: 3700 Kazincbarcika, Május 1. u. 56.) fekvőbeteg-szakellátási kapacitásait 2012. július 1-jével az alábbiak szerint állapítom meg:

 

1. Aktív fekvőbeteg-szakellátási kapacitások: belgyógyászat 40 ágy

2. Krónikus fekvőbeteg-szakellátási kapacitások: krónikus pszichiátria 110 ágy, krónikus belgyógyászat 38 ágy, mozgásszervi rehabilitáció 66 ágy, pszichiátriai rehabilitáció 62 ágy, ápolás-szakápolás 30 ágy.” Ezt a levelet kapta a május 1-jével állami fenntartásba került kazincbarcikai kórház vezetése szerdán az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalától. A döntésre a város szocialista polgármestere, Szitka Péter csütörtökön közleményben reagált. Íme:

„Szerdán bizonyossá vált, amit eddig rebesgettek. Az egészségügyi kormányzat oly módon racionalizálja kórházunkat, hogy a közel 180 aktív ágyból 40 (!) marad. Nem lesz szülészet, sebészet, gyermek- és intenzív osztály, sürgősségi ellátás. Lesz helyette pszichiátria, három megye és 150 település alkoholbetegei számára…

A példátlan döntéssel felrúgták a fejlődő pályára állt kórházi ellátást. Azt, ami 120 000 embert szolgál ki: időseket, ifjakat, kismamákat, kisbabákat, becsületben megőszült egykori bányászokat, Borsodban boldogulni kívánó családokat, a szülőföldjüket és a munkájukat szerető elhivatott fiatalokat. Olyanokat, akiket a kormányzati döntések folyamatosan és már többszörösen ellehetetlenítettek.

Hetek óta bizonytalan volt a helyzet, kérdéseink, felvetéseink süket fülekre találtak, most pedig egy tollvonással eldöntötték a barcikaiak és a térség lakóinak életét.

Rengeteg városlakó, civilszervezeti vezető, egészségügyi dolgozó keresett az elmúlt napokban, hetekben, hogy tüntetnének, tiltakoznának. Eddig a türelmüket kértem, hogy világosan lássuk, mi a kormányzat szándéka a barcikai kórházzal, hisz az ellen nem lehet harcolni, amit csak szóbeszédből sejtünk. Most már tudjuk a tényeket és a csendes lobbizás után hangosan és gyorsan cselekednünk kell. A következő napokban tájékoztatom a kórház orvosi karát, a civilszervezeti vezetőket, a kistérség polgármestereit, intézményvezetőit és minden érintettet.

Örömömre szolgál, hogy a futótűzként terjedő hír a város, s a térség lakóit azonnal megmozgatta és elkezdődtek a civil szerveződések. Mert az itt élők tudják, ez a kórház attól sokkal többet ér, mint azt Budapesten gondolják!

Harc nélkül nem adjuk, küzdeni fogunk érte!

Szitka Péter, Kazincbarcika Város polgármestere”