Az állam perelhető a  megrendelt razziákkal okozott kárért – írja a Népszabadság, ami szerint az ügy négy rendőrgyanúsítottja önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy megakadályozza V. László érdekeltségeinek rendőri ellenőrzését. A lap szombati száma szerint több volt rendőri vezető is állítja: ha ez mégis megtörténhetett, annak két oka lehet. Vagy magasabb beosztású rendőri vezetőket is megvesztegettek az ügyben, vagy a mostani gyanúsítottak mindenkori felettesei egyszerűen nem törődtek azzal, mi zajlik az irányításuk alatt álló szervezeteknél, ami viszont felveti a kérdést: bűnös hanyagságból vagy szakmai alkalmatlanságból tették-e mindezt.

 

Úgy tudni, vannak adatok arról is, hogy számos szórakozóhely azért kerülhetett olcsón V. László érdekeltségébe, mert a folytonos rendőrségi razziák miatt egy idő után már senki nem ment oda. Miután az üzlet gazdát cserélt, a rendőrségi razziák egyszeriben abbamaradtak.

Perelhető
Hegedűs László ügyvéd a lapban emlékeztet arra, hogy az erőszak vagy fenyegetés hatása alatt kötött szerződés semmis. Aki ilyen körülmények között veszítette el tulajdonát, eljárást indíthat a szerződés semmisségének kimondásáért, majd több címen is kártérítésért perelhet. Ez esetben pedig akár az állam is perelhető, hiszen az ő erőszakszervezete volt az, ami a gyanú szerint korrupt rendőrök közvetítésével a konkurencia megbízásából ellehetetlenítette a kérdéses szórakozóhelyeket.

Ha az ügyészség bizonyítani tudja a gyanúsításban megfogalmazott állítását, amely szerint V. László a konkurensei tönkretételéért is fizetett kenőpénzt, egyszersmind kőkemény bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az egykori tulajdonosok kényszer hatására adták el érdekeltségeiket, akkor a rendőrség törvénytelen közreműködése miatt jogosan illeti meg őket kártérítés – fogalmazott az ügyvéd.

A rendőrök meg sem közelíthették
Olyan rendőr, akit nem vesztegettek meg, gyakorlatilag nem is közelíthette meg azokat a szórakozóhelyeket, amik az éjszakai életben Vizónak becézett vállalkozó érdekeltségeibe tartoztak – írja mai számában a Magyar Nemzet.

A Magyar Prevenciós Alapítvány elnöke a lap szombati számában elmondta: egy rendőrt, aki a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyeken akart intézkedni, életveszélyesen megfenyegettek. Braun Mónika szerint az egyenruhások lehetőségei korlátozottak voltak, ha annak a vállalkozónak az érdekeltségeibe tartozó mulatók környékén akartak dolgozni, akit a napokban főtisztek megvesztegetésével gyanúsítottak meg, és helyeztek előzetes letartóztatásba.

A civil szervezet vezetője ezt onnan tudja, hogy a megfenyegetett rendőr őt kereste meg, hogy az alapítványon keresztül próbáljon fellépni a sziget diszkóiban folyó droghasználat ellen. Braun Mónika a lapnak azt mondta: már évek óta hallották, hogy a szigetet valamiért kerüli a hatóság. A rendőr megkeresése után sem mentek azonban be a veszélyesnek tartott szórakozóhelyekre – tette hozzá.

A civil szervezet munkatársainak ugyanakkor a mulatókat látogató fiatalok többször is elmondták, hogy ha valaki összeesett a tömegben vagy a diszkók környékén, azt a szórakozóhelyek alkalmazottai összeszedték, majd autóval a sziget valamely részén kitették. A mentőket azért nem értesítették, mert el akarták kerülni, hogy razziákat tartsanak.

A vesztegetési botrány egyik civil gyanúsítottjának, V. Lászlónak az egyik alkalmazottja a lapot úgy tájékoztatta, hogy az üzletember nyolc hónappal ezelőtt már kapott egy olyan jelzést, hogy hamarosan bilincsben viszik el.