Az Ukrajnában megtalált katonák  maradványai közül hétnek sikerült megállapítani a személyazonosságát.

 

Ötven második világháborús magyar honvéd földi maradványait találták meg Ukrajnában, egy galíciai temetőben. Az I. magyar hadsereg alakulatai 1944-ben állomásoztak Galíciában, feladatuk az előrenyomuló szovjetek feltartóztatása volt. A szakemberek a fennmaradt dokumentumok alapján arra számítanak, hogy a közeljövőben még több mint száz magyar honvédet exhumálhatnak.

Az egyik magyar honvéd, Kimpián Simon tífuszban halt meg 1944 áprilisában. A katona nevét a sírjában talált azonosító segítségével állapították meg. A szakemberek abban bíznak, hogy a korabeli nyilvántartások alapján mind az ötven magyarnak a nevét és sorsát sikerül majd felderíteni.

Az I. magyar hadsereget 1944 tavaszán az előrenyomuló szovjetek feltartóztatására vezényelték Galíciába. Az Ukrajna nyugati részében fekvő Ivano-Frankivszk temetőjében a német hadisírgondozó szövetség végzett feltárásokat. A német sírok után kutatva találtak rá a magyar katonasírokra. „Nagyon jók a korabeli nyilvántartások, az ún. temetőkataszter-lapok, temetővázlatok. Az azonossági jegyek, az úgynevezett dögcédulák is megmaradtak, ezek alapján eddig hét magyar katonát tudtunk beazonosítani, a kataszterlapok segítségével pedig tudjuk, hogy mellettük kik nyugodtak a sorban” – közölte Maruzs Roland, a HM katonai hagyományőrző és hadisírgondozó osztályának osztályvezető-helyettese.

A temetőben 300 magyar katonát temettek el. A szakemberek arra számítanak, hogy még 130 honvéd földi maradványait sikerül megtalálni.