A fiamat június 5-én műtötték, kivették a manduláját. Évekig szenvedett vele, folyamatosan begyulladt neki, A gyermekorvosunk, aki egyébként nagyon lelkiismeretes és alapos azt tanácsolta, hogy vetessük ki. Ahogy az lenni szokott, elég sokat kellett várni a műtétre, hiszen még tél vége felé volt mindez megbeszélve, és ahogy említettem, alig pár napja volt maga a műtét.

 

Az orvosi részéhez érve a műtétnek csak az elégedettség hangján szólhatok a műtétről, minden rendben zajlott, nem volt semmi komplikáció, bár ez ugye egy rutinműtétnek számít. Azonban emberi problémák akadtak a műtétet végző orvossal. A feleségemmel azt beszéltük meg még előtte, hogy ha minden rendben lesz és úgy állnak a gyerekhez, ahogy szeretnénk, akkor 10 ezer forinttal mutatjuk ki a hálánkat, ez az az összeg, ami még viszonylag kis érvágással kigazdálkodható a részünkről. A pénz végül a helyére is került, csak más keretek között, mint ahogy szerettük volna.

A műtét előtt természetesen felkerestük a doktor urat, aki egyébként nagyon elfoglaltnak mondta magát. Elbeszélgettünk vele, meg is nyugtatott minket, de eléggé megrökönyödtünk, amikor a beszélgetés végén felhívta a figyelmünket rá, hogy ha a hálánkat akarjuk kifejezni, akkor azt tegyük meg ott azon nyomban, mert ő a műtét után már nem fog ráérni… Mindezt tanári , fennkölt stílusban, talán a műtét előtt szorongás is közrejátszott, de némi fenyegetést is éreztünk ezekben a hűvös szavakban.

Ott és akkor a feleségemmel ledöbbentünk, csak annyit tudtunk reagálni, hogy egymásra néztük sokatmondóan, majd elővettem a tárcámat és odaadtam a doktor úrnak szánt pénzt. Nem tudom, de szerintem ez így alapból sokkal kellemetlenebb volt, mint ahogy terveztük a pénz átadását (boríték, pár sor köszönet). Innentől kezdve a rideg hangból ismét kedves és megértő hang lett, még beszélt velünk pár mondatot, majd elköszönt, mi meg irány a gyerekhez.

Összességében örülünk, hogy a műtét sikeres volt és a kisfiunk is jobban van már, de elég keserű a szánk íze, hogy gyakorlatilag előre kértek tőlünk olyan pénzt, ami ugye nem kötelezően jár, hanem opcionális, mi mégis úgy vettük észre, hogy a bánásmód erősen összefüggésben áll a hálapénzzel kapcsolatban. Köszönöm, hogy elolvasták!

Tibor.