Több tízmilliós nyereséggel zárták  a tavalyi évet azok a Századvég-csoporthoz tartozó cégek, amelyekkel a kormány milliárdos tanácsadói szerződést kötött. Az egyik századvéges cégnél közel 60 milliót osztalék formájában ki is fizettek a tulajdonosoknak. Nem világos, hogy a nyereségnek mekkora része jött össze az állami megrendelésekből, a kormány nem árulja el, hogy az elmúlt két évben menyi pénzt fizették ki a Századvégnek.

 

Több olyan kérdésre is válaszolnia kellett hétfőn az Országgyűlésben Orbán Viktor kormányfőnek, amelyek különböző cégek állami megrendeléseire vonatkoztak. A kormányfő Karácsony Gergely LMP-s képviselőnek a Közgépre vonatkozó kérdéseire hosszan válaszolt, a jobbikos Pörsze Sándornak a Századvéget érintő kérdéseire pedig egy mondattal reagált. Pörzse azt kérdezte, hogy a Századvégen keresztül miért segítik külföldi tanácsadók a kormányt. Orbán erre azt felelte: „a magyar kormány semmilyen külföldi tanácsadócéggel nem áll szerződésben”.

A jobbikos politikus által említett Századvég-csoporttal tavaly decemberben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kötött tanácsadói szerződést 1,3 milliárd forint értékben. A Németh Lászlóné vezette tárca februárban kibővítette a szerződést, a keretösszeg így 3,1 milliárd forintra nőtt. A szerződés szerint a tanácsokat az összes kormányzati intézmény igénybe veheti. A tendert azért az NFM bonyolította le, mert a minisztérium feladata az egész kormányzatot érintő közbeszerzések koordinálása. A minisztérium a szerződés megkötése után többször is azt közölte: a szerződés keretösszegről szól, így nem biztos, hogy a 3,1 milliárdot teljes egészében el is költi a kormány.

59 milliós osztalék
A Századvég által végzett munkáról a kormány egyelőre nem beszélt nyilvánosság előtt, a cégcsoport tagjai azonban a céginformációs adatok szerint jó évet zártak tavaly. A cégeknek május végéig kellett benyújtaniuk az előző évről szóló pénzügyi adataikat az állami nyilvántartás számára, a Századvég-csoporthoz tartozó Századvég Gazdaságkutató Zrt., illetve a Strategopolis Kft. ezt múlt pénteken tette meg.

 

 
A céginformációs adatok szerint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tavaly éves árbevétele 210 millió 642 ezer forint volt, ez komoly növekedés az előző évi 34 millió 225 ezer forinthoz képest. Javult a cég eredményessége is, amíg a néhány héttel a parlamenti választások előtt alapított cég 2010-ben 18 millió forint veszteséget termelt, addig tavaly az adózás utáni eredménye már 21 millió 373 ezer forint volt. Az eredményességet mutatja az is, hogy amíg 2010-ben mindössze öten, tavaly már tizenegyen dolgoztak a Gazdaságkutató Zrt-nél.

 

Még eredményesebb évet tudhat maga mögött az ugyancsak a Századvég-csoporthoz tartozó Strategopolis Kft, amely tavaly 35 millió 460 ezer forintnyi adózás utáni eredményt könyvelhetett el. A 2006-ban alapított Strategopolis 2010-ben 12 millió, 2009-ben pedig csak 3, 7 millió nyereséget termelt. A cég vezetői május 30-án megtartott taggyűlésükön úgy döntöttek, hogy a tavalyi nyereséget illetve az eredménytartalék nagy részét, összesen 59 millió 243 ezer forintot osztalékként kifizetnek a tulajdonosoknak-írja az index.hu