2012. június 4-én a Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette büntetőtanácsa ítéletet hirdetett és az elsőfokon eljáró Debreceni Törvényszék ítéletét megváltoztatta, vagyis:

 

Tóth Gábor vádlott
bűnös
– 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében,
– testi sértés bűntettének kísérletében
és
– 4 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében,
ezért a bíróság 9 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A vádlott szülői felügyeleti jogát egyébként már korábban megszüntették.

A tényállásról röviden:

A vádlott és felesége Tiszacsegén éltek, itt nevelték 5 közös gyermeküket; a vádlott házasságuk során többször bántalmazta már féltékenységből a házastársát, emiatt a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

2010. április 7-én a vádlott délelőtt 10.00 óra körül ért haza az italboltból, ahol szeszesitalt fogyasztott, majd a konyhában veszekedni kezdett a feleségével, felhánytorgatva neki, hogy amikor Győrben lakott az anyaotthonban, akkor megcsalta őt.
Az asszony tagadta ezt, ezért a férfi előhívta a szobából akkor 8 éves kislányát és kérdezte tőle, hogy volt-e az édesanyjának szexuális kapcsolata.
A kislány félelmében erre igennel válaszolt, a feleség viszont továbbra is tagadott, ezért a vádlott tenyérrel többször is arcon ütötte, illetve egy szerszámnyéllel többször fejen ütötte az asszonyt, akinek a feje az ütésektől erősen vérezni kezdett.

Eközben a kislánynak, aki e bántalmazást nézte, azt mondta, hogy nézze meg, hogyan veri meg az édesanyját. A padon ülő feleségét lenyomta a padra, könyökével nyomta a nyakát, közben megfojtással fenyegette, majd felhagyott a bántalmazással és közölte vele, hogy hoz egy kötelet és felakasztja.
Amikor a férje kiment az udvarra kötélért, a nő felhívta a családsegítőt, közölte, hogy a férje bántalmazta, hívják a rendőrséget.
A férfi közben az udvarról bevitt a lakásba egy elektromos vezetékről lefejtett műanyag kábelszigetelést és közölte, hogy előbb a kislányt akasztja fel, ha az asszony nem mondja el az igazat a Győrben történtekkel kapcsolatban, majd őt is megöli.

Mivel a felesége továbbra is tagadta, hogy megcsalta volna, a vádlott a konyhában a mennyezetre rögzített rúdon átdobta a vezetéket, megkötötte, majd csúszóhurkot kötött a vezetékre; a kislányt felállította a lócára, majd a hurkot a nyakába kötötte.
A kislány félelmében mozdulni sem mert; az asszony könyörgött, hogy inkább őt ölje meg, üsse agyon a vádlott. A férfi azonban nem vette le a hurkot, sőt közölte feleségével, hogy mindkettőjüket felakasztja.
Felszólította a feleségét, hogy álljon fel, az asszony ugyanis addig a kislány mellett ült, hogy a vádlott ne tudja a lócát felborítani.

A férfi továbbra is fenyegette őket, a kislányt egy alkalommal fel is szólította, hogy ugorjon le, de a kislány ezt nem tette, illetve az anyja is megfogta őt a csípője környékén.

A vádlott ekkor közölte a feleségével, hogy megöli, aztán a gyermeket is, végül magával is végez,csak a kisebb gyermekeket nem fogja bántani.

Eközben két helyi férfi V. Ferenc és V. István jelentek meg a háznál, azért, hogy húst vásároljanak. Miközben a ház végébe mentek a húsért, a vádlott közölte a két férfival, hogy a feleségének el fogja vágni a torkát, a gyermeket pedig fel fogja akasztani.

Beinvitálta őket a házba, hogy megkínálja őket egy üdítővel, belépve látták, hogy a kislány a lócán áll, a nyakában a kötéllel.
Amint ezt V. Ferenc meglátta, – illetve a vádlott még egyszer elmondta közben, hogy mire készül – odalépett a gyermek mellé, nehogy a vádlott lelökje vagy kirúgja alóla a padot.
A vádlott ekkor előhívta a felségét, hogy lássák, a veréstől milyen állapotban van, ezután megint felszólította az asszonyt, hogy mondja el az igazat, vagy kirúgja a lócát a gyermek alól. V. Ferenc eközben végig a kislány mellett állt, hogy baja ne essen.

Amíg a vádlott a két férfival az udvaron volt, a nő ismét felhívta a családsegítőt, hogy menjenek ki hozzájuk, mert a férje fel akarja akasztani a kislányukat; a tiszacsegei családsegítő szolgálat telefonon értesítette a rendőrséget, akik pár perccel később megérkeztek a helyszínre, a családsegítő is és polgárőr is a helyszínre ment.

Amikor megjelentek az udvaron, a vádlott elkezdte leoldani a kábelt rúdról, majd a gyermek nyakából is kivette.
Ezután a rendőrök a nekik ellenszegülő vádlottat testi kényszer és gázspray alkalmazásával megbilincselték és előállították a Tiszacsegei Rendőrörsre.

A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, valamint az élet elleni cselekmény kísérleti szakban maradását.

Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte a bíróság azt, hogy a bűncselekményt legközelebbi hozzátartozói sérelmére valósította meg, a kettőnél több halmazatot, a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, továbbá azt, hogy többszörösen büntetett előéletű és azt, hogy részben hasonló bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el a bűncselekményt.