Mariscsák: Miskolcon  a diákok étkeztetése helyett egyébként is a tanításra fókuszálunk

Egyházi nem a miskolci  menzareformra. Hiába tetszett a gyerekeknek a sok új étel, a 2010 őszén indult program nem folytatódik az egyháziasított iskolákban.

Az egyházi fenntartásba került miskolci általános iskolákban nem kérnek abból a menzareformból, amelyet még dr. Simon Gábor önkormányzati képviselő Buday Péter mesterszakács segítségével indított el 2010 őszén – írja a Hír24.

Mint arra a hírportál emlékeztet, a szocialista dr. Simon Gábor felkérésére másfél éve vállalta el a séf, hogy szaktudásával segíti a gyerekek étkeztetésének javítását, valamint a helyi főzőkonyhák munkatársainak képzését. A program legfontosabb célja – amellett, hogy nagy súlyt fektet a helyi hagyományokra –, hogy ugyanannyi pénzből az általános és középiskolás diákok jó minőségű, finom és egészséges ételhez jussanak. Valamint, hogy bővüljön a választék, és a fiatalok minél több lehetőségből választhassanak, miközben minden nap megkapják a fejlődésükhöz szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Buday ennek érdekében „ravasz” menüsorokat dolgozott ki: a megszokott ételek egy részét megtartotta, és csak fokozatosan cserélte újakra. Egy év alatt 560 új fogást ismerhettek meg a diákok.

Az önkormányzatváltás azonban megtorpedózta a menzareform-elképzeléseket. Kezdetben három miskolci iskolában startolt a program, mára azonban ezek számra egyre csökkent. Buday Péter azt mondja, miután az egyházak fenntartásába kerültek az intézmények, nem tartottak igényt a segítségére, pedig Budapesten és Kerecsenden jelenleg is tökéletesen működik a rendszer.

A római katolikus egyház vezette Vörösmarty Általános Iskola igazgatónője a Hír24 érdeklődésére elmondta, a tavaly szeptemberi fenntartóváltás vetett véget a menzareformnak, az Egri Főegyházmegye ugyanis – hogy pontosan miért, nem tudni, de – megszüntette azt. Gáspárné Kiss Mária szerint kinevezésekor fel sem merült, hogy folytatják-e a megkezdett programot, eldöntött tény volt, hogy visszatérnek a korábbi étkeztetéshez.

Mariscsák István, az Egri Főegyházmegye oktatási tanácsadója a hírportálnak nem tudott konkrét indokot mondani, miért volt szükség a menzareform megszüntetésére. Szerinte a fenntartóváltás nem jelent kötelezettségvállalást, és az étkeztetése helyett fontosabb, hogy a gyerekek tanulmányi eredményeikkel tűnjenek ki társaik közül.

„Amikor átvettük az iskolát, nem vállaltuk a korábbi fenntartó elkötelezettségeit. Úgy gondolom, az ÁNTSZ gyermekétkeztetésére vonatkozó előírásai önmagában elegendőek. Azokat kell tartalmasan, változatosan betartani, de nem feltétlen mesterszakács bevonásával. A diákok étkeztetése helyett egyébként is a tanításra fókuszálunk” – magyarázta a Hír24-nek Mariscsák.

A Fazekas Utcai Általános Iskolában szintén csak egy évig működött a Buday-féle menza, jelenleg – saját konyha híján – a központi lánykollégiumtól kapják az ebédet, pedig az igazgató azt meséli, óriási sikere volt a diákok körében az újfajta fogásoknak. „Már eleve az pozitívum volt, hogy több fajta étel közül választhattak. Emellett rengeteg zöldség és gyümölcs került a tányérokra. Egyértelműen pozitív nyomott hagyott a gyerekekben a reform, és most is lenne rá igény” – mondta a Hír24-nek Cseke Gábor.