Villanyos…Swingelhetnek a szegediek

Ünnepélyes keretek közt átadták  a lengyel PESA új, Swing Szeged fantázia névre hallgató villamosflottáját szombaton; a kifejezetten a városnak gyártott járművekből ezentúl kilenc fut majd Szegeden. Az alacsonypadlós új járműveket 4,5 milliárd forintból vásárolta a város, a 86 százalékos uniós támogatású 26 milliárdos szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojekt részeként.  A közeljövőben megérkeznek az új trolik is, amellyel lezárul a nagyberuházás.Szegeden idén februárban indult meg a forgalom az új 2-es villamos vonalon, amely az 1-esből ágazik ki, és a Nagyállomást köti össze az Európa ligettel.( miskolc archív fotó)

 

A vidéki közlekedésfejlesztési projektek cseppet sem voltak szebbek vagy tisztábbak, mint a fővárosi villamos-beruházások. A városok, Szeged mellett Miskolc és Debrecen fejleszt uniós pénzből. Miskolcra 31 Skoda villamos érkezik – a szerződést az idén februárban kötötték meg, miután a tender megjárta a közbeszerzési döntőbizottságot.

Debrecenben még építik a kettes villamos pályáját. A pályán spanyol villamosok futnak majd – egyszer. A debreceni projekt iszonyatosan nyögve nyelősen indult be, a járműbeszerzések nem voltak mentesek a problémáktól. Csak a hatodik pályázaton tudtak ugyanis nyertest hirdetni, hogy azzal kapcsolatban nem volt senkinek kifogása. A 18 villamos közül az elsőnek 2013 tavaszán kell megérkeznie – az már biztos, hogy a járművek kék-sárga-fehér lesz, oldalát pedig főnix és nap díszíti majd.