Mind időtartamban , mind pedig zenei kínálatban kibővül idén a június 1–3. között a diósgyőri várban megrendezett XVI. Borsodi Fonó, sőt, a programok már május 31-én a Szinva teraszon elkezdődnek. A folkrendezvény idén időben „összeér” a nemzeti összetartozás napjával.

 – A Borsodi Fonó a Gárdonyi-parkból indult 1978-ban, fő feladatának már akkor is a velünk élő népművészet bemutatását tartotta. Később néhány év szünetet, és egy helyszínváltozást követően a ’90-es évek közepén került a diósgyőri várba a rendezvény – kezdte Sikter Péter szervező. A költözés után a fonó kínálata is bővült, népzenei alapon nyugvó modern zenei produkciókkal.

Mint arról a Miskolci Napló is többször beszámolt, a Borsodi Fonó idén ismét megújult és kibővült a város megemelt támogatásának köszönhetően. Sikter Péter elmondta, a vezérlő elv az volt, hogy minden korosztály találjon hozzá közelálló produkciót a három nap alatt.

– Ezt a célt már korábban is szem előtt tartottuk, az elmúlt években jött létre a fonó részeként a „városi betyárok napja „, ahol fellépett többek között Lovasi András, a Csík zenekar, a Balkan Fanatik, vagy a Kerekes Band. Idén tematikus napok helyett az volt a cél, hogy a Borsodi Fonó egy igazi találkahely legyen a miskolciak és az ország minden részéből érkezők, a fiatalabbak és az idősebbek között – hangsúlyozta a szervező.

Erősödik az eredeti cél

A fesztivál idén a fiatalosabb világzenei irányzatokon túlmenően a magyar népzenészek nagy generációját is bemutatja, fellép többek között a Sebő és a Kaláka is. Igazi kuriózum lesz a Muzsikás miskolci fellépése is, akik európai zenekarként elsőként nyerték el népzenei-világzenei kategóriában a WOMEX-díjat. Minden fesztiválnak megtiszteltetés, ha az autentikus magyar népzene külföldön legismertebb tolmácsolója szerepel a fellépők névsorában.

Mint Sikter Péter elmondta, az új koncepció a fonó eredeti célját is erősíti, hiszen a színvonalas, jó zenét játszó, akár tömegeket megmozgatni képes, népszerű zenekarok közelebb tudják hozni az embereket a népi kultúrához, gyökereinkhez.

– Jó példa a „Most múlik pontosan” című slágert játszó Quimby esete a Csík zenekarral. A dal mindkét változata annyira népszerű, hogy lassan már nem is számít, melyikük játszotta eredetileg – magyarázza Sikter Péter.
A kézművesség bemutatása természetesen továbbra is kiemelt feladat. Az idén harmincéves Fügedi Márta Népművészeti Egyesület szervezésében, a Déryné-ház előtti területen rendezik be a Magyar Népművészeti Skanzent, ahol minden nap több alkalommal lesz mesterek órája, mintegy negyven hagyományőrző népművész látványos kismesterség-bemutatójával.
– A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a házigazda diósgyőriek mellé érkeznek még népművész mesterek Kisgyőrből, Törökszentmiklósról, Mátészalkáról, a felvidéki Várhosszúrétről és Nagykaposról.

Gömörország lesz Miskolc vendége

Másodszor rendezik meg június 4-én a nemzeti összetartozás napját Miskolcon. A rendezvénynek minden évben más elcsatolt terület lesz a vendége, elsőként, idén Felvidék, azon belül hangsúlyosan Gömör.

Azért esett elsőként Felvidékre a választás, mert az elcsatolt területek közül ez esik legközelebb Miskolchoz, ehhez a régióhoz kapcsolódtunk leginkább kulturálisan, gazdaságilag, mondta el a minap.hu-nak Kákóczki András, a kulturális, idegenforgalmi és városmarketing osztály vezetője.
– Harmadszor pedig: a Felvidék az a terület, ahol most nem mindig jó magyarnak lenni, szeretnénk velük éreztetni, hogy itt, Miskolcon itthon vannak – tette hozzá.
A június 4-ei programra a felvidéki kultúrát és azok művelőit hívták meg. A rendezvény a déli harangzúgással kezdődik, majd ökumenikus istentisztelettel folytatódik a minorita templomban, ahonnan a résztvevők az Országzászlóhoz vonulnak, itt emlékeznek meg a 92 évvel ezelőtti trianoni döntésről.

A rendezvény szervezésében aktívan közreműködik a Gömörország Kulturális Egyesület, sőt, gyűjtést is indítanak Miskolccal közösen, a krasznahorkai vár középső harangjának újraöntésére (a harangok a tetőszerkezet leégésekor, leszakadásakor megsemmisültek). A nemzeti összetartozás napján egyébként a Borsodi Fonón is résztvevő, Várhosszúrétről és Nagykaposról érkező felvidéki kézművesek is megjelennek majd.

www.minap.hu