Miskolc polgármestere szerint a borsodi megyeszékhelyen minden feltétel adott egy olyan jelentős beruházáshoz, mint amilyen egy autógyár. Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) a Handelsblatt pénteki cikkére reagált, miszerint új autógyárak építését tervezi a BMW, amely Kelet-Európában is vizsgálja a lehetséges helyszíneket, közöttük Miskolc neve is felmerült.

A német üzleti lap szerint a magyar és a szlovák vezetés is igyekszik megnyerni a BMW-t, és egyaránt azt szorgalmazzák, hogy az ország elmaradott keleti térségében hajtsák végre a munkahelyeket teremtő és csúcstechnológiát meghonosító beruházást. Szlovákiából Kassa, Magyarországról Miskolc szerepel a lehetséges helyszínek között.

A Handelsblatt cikke szerint Miskolc az egyik lehetséges helyszín
Kriza Ákos közölte, a város folyamatosan dolgozik azon, hogy ilyen jelentős beruházás a borsodi megyeszékhelyen valósuljon meg, ahol ehhez jószerivel minden feltétel adott. A BMW tervezett beruházásához mind terület, mind szakképzett munkaerő, mind szakképzés lenne, „mindazon kritériumok, amelyek a befektetőnek szükségesek, itt adottak” – mondta az MTI-nek a polgármester.

Miskolccal közvetlenül még nem vette fel a kapcsolatot a bajor autógyár – jelezte Kriza Ákos, hozzáfűzve: egy ilyen cég Magyarországra jövetele nemzetstratégiai kérdés.

A BMW az eladott kocsik számát a tavalyi 1,67 millióról 2016-ra 2 millióra kívánja emelni, e cél elérését szolgálja a gyártókapacitás bővítése. A beruházás vagy beruházások helyszínéről idén ősszel dönthetnek. A cég egyszer már – 2001-ben – foglalkozott a gondolattal, hogy Szlovákiában épít gyárat, de végül a volt NDK-ban fekvő Lipcsét választotta.