Sanszos, hogy a személyautók vizsgadíja 16 290 forintról 22 ezer forintra nő júliustól

Július 2-ától átalakul a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet. A leglényegesebb újdonság, hogy amennyiben az időszakos vizsgálatot még az előző érvényességi ideje alatt, egészen pontosan a lejárta előtti 30 napon belül végzik el, akkor a forgalmi engedély érvényességét nem a vizsgálat idejétől, hanem az eredeti vizsga lejáratát követő naptól hosszabbítják meg.
Abban már nincs változás, hogy mennyivel, magyarán marad az új autók privilégiuma a 4 évig érvényes forgalmi engedély, utána egységesen 2 évet kap minden motorkerékpár, mezőgazdasági vontató, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsi. Három évet egyetlen esetben kaphatnak az utóbbiak, ha használtan, de 3 évesnél nem idősebb korban helyezik őket forgalomba. Vannak azonban olyan járművek is, amelyek csakis 1 évet kaphatnak, ilyenek az autóbuszok, a trolibuszok, valamint a 3500 kg legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik és pótkocsik, valamint a személytaxik és a személymentő és velük együtt a megkülönböztető jelzéssel felszerelt gépkocsik.

 

Megszűnhet az egyre hamarabb lejáró forgalmi − fix nap lehet a fordulónap, ugyanis az újítást onnantól, nem pedig a vizsga napjától fogják számítani
Bár a módosítás kedvez a műszaki vizsgájukat még a lejárat előtt megújítóknak − azaz őket nem bünteti a vizsgadíjjal kvázi kifizetett érvényesség elvesztésével, a legális hosszabbíthatóság továbbra is megmarad: amennyiben valaki még a műszaki vizsga lejárata előtt jelentkezik be a vizsgára, de csak az utánra kap időpontot, annak idejéig − de legfeljebb 30 napig − a vizsgára jelentkezés papírjával tovább közlekedhet. Nem kell annak sem trélerrel szállíttatnia autóját, aki esetleg megfeledkezett a vizsgáról, s csak annak lejárata után jelentkezett be a revízióra, a vizsgalap ugyanis az üzembentartó telephelye és a vizsgaállomás közötti út megtételére feljogosít, nincs szükség sem külön útvonalengedélyre, sem autószállításra.

Szemle alapján, de versenyautók is kaphatnak rendszámot júliustól
A módosítás a versenyautót üzemeltetőknek is kedvez: egyedi szemle alapján egy évig érvényes ideiglenes forgalomban tartási engedélyt kaphatnak − a szemle az országos autóverseny-rendszert működtető, országos sportági szövetség által a járműre kiállított gépkönyv és szakvélemény alapján történik. A versenyjárművek esetében sem a műszaki feltételeket, sem a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokat érintő változtatásokat nem ellenőrzik, s azok mentesülnek azon szabály alól is, hogy kilométeróra-állásukat rögzítsék. További − teljesen más autókat érintő − újdonság, hogy részecskeszűrőt immár legálisan is lehet utólag az autókba, autóbuszokba építeni úgy, hogy az a műszaki adatlapjukra is felkerüljön − ez a külföldi utaztatásoknál lehet fontos, hiszen így a nem új buszok is tudják teljesíteni a szigorúbb előírásokat.