Szent Korona, Afganisztán. Légvédelmis veteránok Miskolcon

Katonáink az alkotmányhoz hűen , esküjüknek megfelelően teljesítették a szolgálatot – jelentette ki Nagy László, a hadosztály utolsó parancsnoka, igaz, akkoriban nem gyakran hangzott fel a hivatkozás  a Szent Koronára vagy István királyra. A veterán parancsnok  nem éppen pozitív szövegkörnyezetben beszélt arról, hogy ma magyar katonák vannak Afganisztánban. 

 

– A tábla emlékeztessen minket az itt eltöltött szép időre, én 12 évet töltöttem el, emlékezett Galowitz János, a hadosztály korábbi parancsnoka, majd leleplezte a márványtáblát, amelyet ezt követően megkoszorúztak. Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget. A közös fotózást követően nyugdíjas találkozón (ebéd a Petőfiben) vettek részt a légvédelmis veteránok.

Az egykori Bocskai (Rudolf) laktanya parancsnoksági épületének a falán inmáron  tábla a emlékezik arra, hogy itt működött 1962-től 22 évig a 2. Honi Légvédelmi Hadosztály, amely az ország keleti felének légvédelmért felelt a románok (!) és a szovjetek közreműködésével. A tudósító, mint egykori bocskais, felismerte, látta Kex szolgálatvezető zászlóst meglepően jó állapotban, Kurusta főtörzset, Nagy Horváth törzsfőnöket, Frank Frankó alezredest, Sír Károlyt (még verset is olvasott), Lovas ezredest, a miskolci operafesztivál egykori első emberét, és Gáti ezredest, aki a hadosztály politikai főnöke volt, de annyira hű maradt az eszméhez, hogy a rendszerváltás után sokáig a komenista pártban is vitézkedett.