Az EU által meghatározott új tarifákkal sok esetben előfordulhat, hogy egy másik EU-s ország szolgáltatójának előfizetését használva Magyarországon olcsóbban lehet majd telefonálni, mint valamelyik hazai szolgáltató ügyfeleként.

 

A hazai mobilos előfizetés külföldi használata, azaz a roaming sokáig a legdrágább szolgáltatások közé tartozott. Aztán az EU elkezdte megnyesegetni a díjakat, legközelebb például július 1-jén csökken a külföldön történő mobiltelefonálás díja. Ez, másik oldalról pedig a percenként és üzenetenként 2 forintos telefonadó is hozzájárul ahhoz, hogy más EU-s országok szolgáltatóinak csomagjaival kedvezőbb díjakat lehet majd elérni, mint sok hazai tarifacsomag esetében.

A jelenlegi 290 forint körüli feuró árfolyammal számolva, az EU területén roamingolva az sms-küldés ára július 1-jétől maximum 33-34 forint lehet. Ez pedig, hívta fel rá a figyelmet a Telefonközpont blog, több hazai csomagban lévő díjnál olcsóbb. A hvg.hu utánanézett a felvetésnek, és valóban: a T-Mobile-nál a Mozaik XS csomagban 37 forint egy sms, az Eco XS-ben és az ikon 200-ban 36 forint, a Domino nap csomagban más mobilhálózatba 43, a Domino 5-ben pedig 46 forint. A Telenornál az Okostarifa 90 csomag előfizetőitől 37 forintot kérnek el, Alaptarifa 1 és 2 esetén 38 és 36.5, Limitben 38, míg praktikumosoknál 43.7 forint ez a díj. A Vodafone Matrix 1 csomagjában 35 forintot kell fizetni egy sms-ért, VitaMAX Standard pedig esetén 44-et.

A Kiszámoló blog a hanghívások esetében talált egy kedvező tarifát. Az osztrák Orange szolgáltató Supernet Europa csomagjában havi 23.2 euroért (kb. 6700 forint) havonta ad 1000 perc ausztriai beszélgetést, 1000 ausztriai sms-t, 1 GB internetet és – ami itthon a legfontosabb – 300 perc roaming beszélgetést, EU-n belül bárhonnan, bárhova. Ha a csomag Ausztriában felhasználható elemeit nem is számoljuk, akkor is 300 perc jár a 6700 forintért, így 22.3 forint körül alakul a percdíj – hétvégén, este és csúcsidőben is, bármelyik magyar mobil vagy vezetékes hálózatba telefonálva. Itt nem soroljuk fel az ennél magasabb percdíjú hazai csomagokat, hiszen a lakossági ügyfelek számára elérhető tarifák elsöprő többségében drágább telefonálni. Mindez persze csak 300 perc lebeszélése esetén igaz, de ha valaki csak 200 percet telefonál havonta, még akkor is 33.5 forintos percdíjhoz juthat – szolgáltatói hűségnyilatkozat, illetve a hamarosan bevezetendő telefonadó nélkül.

Az olcsó külföldi tarifák kihasználásához az érintett szolgáltatótól is lehet telefont vásárolni, feltöltőkártyás csomagban, így hűségnyilatkozat nélkül, vagy itthon kell – a szolgáltatókon kívüli bármelyik üzletben – kártyafüggetlen mobilt beszerezni. Osztrák kártya használata esetén hazai számról minket elérni drágább, így a hívás- és sms-fogadásra érdemes egy hazai, akár előfizetési díj nélküli pre-paid SIM-et tartani. hvg.hu