A Raiffeisen Bank inkább Nyíregyházán  fejleszt.  Az MSZP szerint azért, mert Csöbör Katalin tárgyalt Miskolc nevében.
Nyíregyházán építi ki back office-tevékenységét a Raiffeisen Bank, noha korábban Miskolc is szóba került, mint lehetséges helyszín. A fejlesztésnek köszönhetően a nyírségi megyeszékhelyen hamarosan 850 új munkahely jön létre. Ez Miskolcon is sokat segített volna, ám a fideszes városvezetést a tárgyalásokon az a Csöbör Katalin országgyűlési képviselő képviselte, akinek semmiféle gazdasági végzettsége nincs, miközben a nyíregyháziak delegációját a Nemzetgazdasági Minisztérium nyírségi származású államtitkára, dr. Czomba Sándor erősítette. Tekintve, hogy gazdasági kérdésekben az államtitkár nyilvánvalóan felkészültebb, ügyesebben tudott tárgyalni, mint a miskolci fideszes képviselő. Ezen múlott 850 miskolci ember sorsa. Minderről dr. Mokrai Mihály szocialista önkormányzati képviselő beszélt pénteken Miskolcon. Mint mondta, Miskolc előző városvezetése korábban még a „terepet” is előkészítette, hiszen 2008-ban megkeresték valamennyi vezető pénzintézetet, hogy helyezzék Miskolcra ezt a tevékenységüket. Akkor a válság elfújta a fejlesztési terveket. 2011-ben viszont a Raiffeisen Bank, emlékezvea korábbi javaslatra, jelentkezett Miskolc jelenlegi vezetésénél, tudakolva, mit tudna nyújtani a borsodi megyeszékhely, ha ide hoznák a beruházásukat. Nemcsak Miskolcot keresték meg, más nagyvárost is, többek között Nyíregyházát. Dr. Mokrai Mihály információi szerint a versenyfutásban viszont a nyírségi és a borsodi nagyváros maradt talpon, ráadásul közel azonos ajánlatot is adtak az osztrák tulajdonú pénzintézetnek.
 

 

A szocialista képviselő szerint Miskolc szempontjából azon bukott el az ügy, hogy míg Nyíregyháza egy komoly menedzsmentet hozott létre a versenytárgyalásra, megnyerve ügyüknek dr. Czomba Sándor nemzetgazdasági államtitkárt is, addig Miskolc Csöbör Katalinnal „felfegyverkezve” ült le tárgyalni. Meggyőződése szerint politikai okokból, abban bízva, hogy ha a fideszes országgyűlési képviselő sikeresen tárgyal, akkor a 850 új munkahely az ő 2014-es újraválasztási kampányát erősítheti. Nem ez történt, dr. Mokrai Mihály információi szerint a Raiffeisen bank osztrák vezetése, amely a legmagasabb szinten képviseltette magát a tárgyalásokon, csalódott is volt, amiért Miskolc egy olyan politikus vezetésével próbálta meggyőzni őket a borsodi megyeszékhely előnyeiről, aki nem szakértője a gazdasági területnek.

A szocialista képviselő elmondta azt is, hogy a tárgyalások vége felé közeledve, amikor már a fideszes városvezetés érezte, hogy baj lesz, csatlakozott Csöbör Katalinhoz Pfliegler Péter gazdaságfejlesztésért is felelős alpolgármester. Ő próbálta menteni a menthetőt, de akkor már késő volt, a bukás nem rajta múlott. Dr. Mokrai Mihály meggyőződése szerint ha Pfliegler Péter akár csak egy hónappal is korábban veszi át a tárgyalások irányítását, Miskolcnak sokkal több esélye lett volna elnyerni a beruházást.

Dr. Mokrai Mihály szerint a döntés Ausztriában az elmúlt héten született meg, az eredményt ezen a héten közölték a két nagyvárossal. Miskolc vezetése tehát – fogalmazott az MSZP-s képviselő – a város napja alkalmából 850 új munkahely elvesztésével „ajándékozta meg” a miskolciakat.