Csütörtöki Születés  Hete programok
2012. május 10.
SZOPTATÁS, HORDOZÁS NAPJA

 

10.00 Gyakorlati segítség az újszülött szoptatásához
Kisfilmek vetítése
Holdam udvar

10.00-16.00 Hordozóeszközök kipróbálása
A programok szüneteiben, Kolozsi-Koss Judit baba-és gyermekhordozási tanácsadó, hordozókendő tanfolyamvezetővel
Holdam udvar

11.00 A szoptatás lélektana az anya és a baba szemszögéből
Előadás és tanácsadás Schneiderné Diószegi Eszter IBCLC laktációs szaktanácsadó és pszichológussal
Holdam udvar
„Pszichológus, szoptatási szaktanácsadó vagyok, és nem utolsósorban négygyermekes édesanya.
Első gyermekem még az egyetemi évek alatt született. Azt tudtam, hogy mindenképp szoptatni szeretném őt, de elég hamar szembesültem azzal, hogy minden csecsemőgondozási teendő közül a szoptatás bizonyult a legnehezebbnek. A kevés és helytelen információ hatására volt cumink, cumisüvegünk, teáztattam és időre szoptattam a kisfiam, aminek következtében hamarosan cumizavaros lett a babám, és kevésnek bizonyult a tej. Bár a nehézségeket úgy-ahogy leküzdöttük, és végül közel másfél évig szoptattam a fiamat, igazán a második gyermekemmel tapasztaltam meg, hogy mit is jelent a szoptatás.
A lányommal elhatároztam, hogy mindent másképp fogok csinálni, és ekkor, az igazán igény szerinti és kizárólagos szoptatás révén tapasztalhattam meg, hogy mennyivel többet jelent a szoptatás a baba megetetésénél. Átélhettem, hogy a szoptatás a babagondozás nagyszerű módja, hogy mennyit segít a babára való ráhangolódásban, hogy általa milyen könnyen és gyorsan megnyugtatható a nyűgös baba, elaltatható az álmos totyogó.
Még a kislányom csecsemőkorában kerültem kapcsolatba a La Leche Ligával, kezdtem bővíteni szoptatási ismereteimet. Nagy részben ennek is köszönhető, hogy a másfél évvel fiatalabb kisöccse születése után részem lehetett a tandemszoptatás csodálatos élményében. Végül mindkét gyerkőc a negyedik várandósságom alatt választotta el magát.
2003-ban nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát tettem, azóta is telefonos és on-line tanácsadást folytatok. Havonta egyszer szoptatós baba-mama csoportomba várom az édesanyákat és babáikat.”

13.00 Elsősegélynyújtás csecsemőknek és kisgyermekeknek
Előadás és gyakorlati bemutató
Demeter János, Miskolci Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar
Holdam udvar

14.30 Babahordozásról másként – Miért jó hordozni?
Interaktív előadás és beszélgetés Kolozsi-Koss Judit baba-és gyermekhordozási tanácsadó, hordozókendő tanfolyamvezetővel
Holdam udvar

Manapság még szokatlan látvány az a baba vagy kisgyermek, aki hordozóeszközből szemléli a világot.
Sok kérdés merül fel mindenkiben, aki találkozik ezzel a jelenséggel. „Kap levegőt az a gyerek ott a kendőben?” „Jó neki, hogy ott lóg?” Meddig kell még cipelni azt a gyereket? Nem tud még a lábán járni?
Az interaktív előadásban arra kapunk választ, hogy mit kap a baba, ha testközelben lehet, miért jó hordozott gyermeknek lenni, és mit kap az, aki hordoz, miért is jó hordozni.

15.30 Zöld szemléletváltás a háztartásban, ha jön a baba
Praktikus tanácsok Hubay Dórától, a Miskolc Környezetbarát család pályázat 2010. évi győztesétől
Holdam udvar

Kisbabánk érkezése a családba jó indok arra, hogy áttérjünk a környezettudatosabb gondolkodásra. Milyen egyszerű házi praktikákat vethetünk be a háztartásban? Az előadásban választ kaphatunk többek között olyan kérdésekre is, hogyan védjük a kicsik bőrét a nap ellen, milyen festékkel fessük ki a babaszobát, vagy mivel mossuk ki a babaruhákat, ami nem allergizál, és mivel mossuk fel a padlót, amit előszeretettel nyalogatnak, amikor már kúszómászók lesznek a babák. Ezekkel az ötletekkel nemcsak a pénztárcánkat kíméljük, hanem óvjuk a Földünket is, hogy azt még unokáink is élvezhessék.

17.00 Iyengar jóga
Nagy János jógaoktatóval
Holdam udvar