Egy helikopter egy vulkán oldalában a szerdán eltűnt orosz gép roncsait találhatta meg, jelentették be az indonéz hatóságok a BBC szerint. A mentés folytatódik a térségben. Az orosz Szuhoj gyártmányú Superjet 100-as repülőgép szerdán este a második bemutatórepülés közben, felszállás után 21 perccel tűnt el a radarképernyőkről Jakarta közelében.

 

A próbarepüléseket azért szervezték, hogy a gépet gyártó orosz cég bemutathassa az új Superjet 100 előnyeit. A fedélzeten nyolctagú orosz személyzet és 42 utas tartózkodott, köztük potenciális vásárlók és újságírók. Az utasok egy amerikai és egy francia állampolgár kivételével indonéziaiak.

Ali Umri Labis őrnagy, a légierő egyik tisztje elmondta, hogy az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, a kétkráterű Salak-hegy oldalában, 1500 méter (5000 láb) magasságban fedezték fel a repülőt. A felkutatására indított helikopterekről most próbálják meg felmérni az állapotát.

A repülőgépnek egyszerűen csak egy kört kellett volna tennie, mielőtt visszatér a jakartai repülőtérre. Mielőtt a gép eltűnt volna a radarok képernyőjéről, pilótája engedélyt kért, hogy 10 ezer láb magasságról 6000 lábra ereszkedjen, miközben a 6200 láb magas hegy felé tartott. A keresést csütörtök hajnalban kezdték újra, a munkálatokban mintegy nyolcszáz ember, köztük katonák és rendőrök vesznek részt.

A Szuhojtól jelenleg 170-en rendeltek a Superjet 100-as modellből, és nyolc ilyen repülőt már használnak az orosz Aeroflot illetve az örmény Armavia légitársaságoknál. A Szovjetunió felbomlása óta ez az első olyan orosz repülő, amely megkapta az európai repülési tanúsítványt. Korábban a Malév is jelezte, hogy vásárolna Superjet 100-as gépeket.

Az indonéziai bemutatórepülések egy nemzetközi promóciós kampány részét képezték. A Superjet 100-ast előzőleg már bemutatták Mianmarban, Pakisztánban és Kazahsztánban, s Indonézia után Laosz és Vietnám következett volna. A repülő 98 utas szállítására alkalmas, maximális hatósugara pedig 4400 kilométer.