Szentlélek kolostora önkénteseket vár a nyárra

Miskolc mellett, a Bükk   hegységben bújik meg a szentléleki pálos kolostor romja. 1240-től több évszázadon keresztül éltek itt a fehér barátok. 2012-ben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal miskolci civilek, vállalkozók, vállalatok és intézmények összefogásával rommentő akciót szervez, amelynek során feltárják a kolostorrom eddig ismeretlen részeit, majd állagvédelmi munkálatokat végeznek. Ehhez várják önkéntesek jelentkezését egy-két hetes segítségre. 

 

Az egykori kolostor templomának megmaradt falai a felszín fölé emelkednek. A templomban 1931-óta voltak legális és illegális régészeti feltárások. A templom megmaradt falai romosan emelkednek az ég felé az erdő fái között. A szentélyt a templom hajójától elválasztó diadalív kövei lehullottak, eltűntek. E fal lassan az enyészeté lesz. A kolostor területe megkutatásra vár. A kolostor falai nagyrészt a felszín alatt bújnak meg, csak a néhol kikandikáló szabályos kövek árulkodnak a kolostor jelenlétéről. 2012 május közepétől elindul a rom feltárása, állagvédelme és részleges helyreállítása jótékonysági gyűjtésből és adományokból.
A romvédelmi munkálatok elindítói Karlowits-Juhász Orchidea a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének tanára, Czakó Péter klarinét és szaxofon művész, a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja és Kosdi Attila építész, műemlékvédelmi felügyelő. Csatlakozott a csapathoz Szörényi Gábor a Herman Ottó Múzeum régésze is. Az adománygyűjtő jótékonysági koncerteket, valamint az önkéntes segítők szervezését a Csatárlánc végzi. A régészeti feltárást Szörényi Gábor irányítja. A műemlékvédelmi munkákat Kosdi Attila szervezi és irányítja.
A feladatok elvégzésére önkéntesek jelentkezését várják a város, a megye, az ország minden tájáról. A munkaidő napi 6 óra, utána lehet ismerkedni a környezettel, vagy a jó levegőn lehet pihenni. Gyermekeket a kivitelezésre hozni nem lehet. Mindenki a munkavégzés előtt balesetvédelmi oktatásban fog részesülni, és saját felelősségére fog munkát végezni. A helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik be a kívánt időszakban. A munka önkéntes és ingyenes.
Bővebb információ és részletes tájékoztató a csatárlánc.hu oldalon olvasható.