Tiranai ügyészek vizsgálatot  indítottak annak kiderítésére, hogyan szerezte meg diplomáját egy albán egyetemen egy befolyásos olasz politikus, az Északi Liga pártot egészen a közelmúltig vezető Umberto Bossi fia, Renzo – jelentette a balkaninsight internetes hírportál.

 

 

Renzo hároméves tanulmányait befejezve, 29 vizsga letételét követően 2010 szeptemberében kapott diplomát a Kristal Egyetemen mindössze egy évvel azután, hogy Olaszországban letette az érettséget.

Korábban a fiatalember több érettségi vizsgán is elcsúszott, amit apja a nyilatkozataiban annak tulajdonított, hogy politikai nézetei miatt hátrányos megkülönböztetés sújtja.

Az albán egyetem nyilatkozatában tagadta, hogy a diploma hamis lenne, s állította, hogy a Bossi-fiú felvétele az albán törvényekkel összhangban történt.

Az Északi Liga, amelynek élén Umberto Bossi országos jelentőségű politikussá vált, a fejlett iparú északi részek nagyobb függetlenségéért küzd, élesen szemben áll az olasz déllel, s ellenségesen viszonyul a bevándorlókhoz. Gyakran támadja az Olaszországban élő albánokat is. Bossit pártja korrupciós ügyei, illetve az kényszerítette lemondásra, hogy családja saját céljaira használta a pártkasszát.