Miskolc. A kizárt jobbikos Endrésik Szent László mozgalmat indít

Szent László elnevezéssel ú j mozgalmat indít el Endrésik Zsolt, a Jobbikból kizárt országgyűlési képviselő, a párt leváltott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke – jelentette be a képviselő kedd este Miskolcon.

 

A Jobbik azáltal, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több alapszervezetét is feloszlatta, „hatalmas baklövést követett el”, ezt vélhetően minden olyan megyében megteszi, „ahol fel merik szavukat emelni” az ottaniak, akikre ugyanaz a sors vár, mint ránk Borsodban – fogalmazott a sajtótájékoztatón Endrésik Zsolt. Mint mondta: eddig a Jobbikért és a nemzetért küzdött, mostantól már csak a nemzetért teszi ezt. Az új mozgalom teljesen pártoktól független lesz, annak támogatását több civil szervezet is jelezte – fűzte hozzá.

A képviselő – aki korábban azt nyilatkozta, hogy nem adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát, hanem függetlenként folytatja a munkáját – úgy fogalmazott: az új mozgalom alapításáról egyeztetések kezdődtek több egyesülettel, mozgalommal. Ezek között említette a Nemzeti Civilkontrollt, az Egységes Magyarországért Mozgalmat, a Rongyosok Kulturális és Művelődési Egyesületet, a Magyar Rendszerváltók Országos Szövetségét és az Összefogás a Fennmaradásért Mozgalmat.

A Jobbik volt borsodi elnöke szerint ledőlt a Jobbik legerősebb bástyája, miután a párt elnöksége több megyei szervezetet feloszlatott. A miskolci tájékoztatón a feloszlatott szervezetek elhozták egyebek mellett zászlójukat is, amelyből kivágták a Jobbik emblémáját, a zászlókat, tagkártyákat, a feloszlató jegyzőkönyveket egy postai csomagban összegyűjtve postai úton juttatják el Vona Gábor pártelnöknek.

A Jobbik országos elnöksége és frakciója április 25-én döntött úgy, hogy kizárja a képviselőcsoportból Endrésik Zsoltot, később pedig a párt etikai bizottsága a Jobbikból is kizárta a politikust. Az akkori indoklás szerint a Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselők „önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek, melyhez segítségül hívták az áruló, esküszegő Pősze Lajost – volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselőt – és a balliberális hvg.hu hírportált is”.