A CIA és külföldi hírszerző partnerszervezetei egy újabb, az Egyesült Államokba tartó repülőgép elleni merényletkísérletet akadályoztak meg Oszama bin Laden megölésének évfordulóján. Az eseményről az amerikai sajtó számolt be, értesüléseiket pedig az amerikai belbiztonsági minisztérium is megerősítette.

 

Az al-Kaida jemeni ága a merényletet annak az alsóneműbe rejtett bombának a továbbfejlesztett változatával próbálta meg elkövetni, amelynek segítségével 2009 karácsonyán egy nigériai utas sikertelenül próbált meg robbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító gépet. Mivel a pokolgép nem tartalmaz fém alkatrészeket, a fémdetektorok számára láthatatlan. A hivatalos szervek szerint jelenleg az FBI vizsgálja, hogy a robbanószert át lehet-e juttatni a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen. Egyelőre nem tisztázott, hogy a reptereken újonnan bevezetett szkennerek képesek-e a pokolgép észlelésére. A CIA-nek még azelőtt sikerült lefoglalnia a bombát, hogy a jemeni merénylő ki tudta volna szemelni merényletének célpontját.

A Nemzetbiztonsági Hivatal május elsejei jelentése szerint nem volt tudomásuk arról, hogy bármelyik terrorszervezet merényletre készült volna Oszama bin Laden halálának évfordulóján. Az FBI és a Nemzetbiztonsági Hivatal azonban egyaránt elismerték az alsóneműbe rejtett bomba létezését, de nem tervezik megerősíteni a biztonsági ellenőrzést a repülőtereken. A Fehér Ház hétfőn azt közölte, hogy a merénylet tervéről Barack Obama elnököt áprilisban értesítették, és azóta rendszeresen tájékoztatták az ügyről.

„Miközben az elnököt biztosították arról, hogy a szerkezet nem jelent veszélyt a közbiztonságra, ő arra utasította a belbiztonsági minisztériumot, a bűnüldözési és a hírszerzési szerveket, hogy minden szükséges lépést tegyenek meg egy ilyen típusú támadás megakadályozására” – jelentette ki hétfőn Caitlin Hayden, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. – „A merényletterv meghiúsítása rávilágít arra, hogy ébernek kell lenni a terrorizmussal szemben mind itthon, mind külföldön” – tette hozzá.

A terrortámadási terv meghiúsításának tényét a nap folyamán Leon Panetta védelmi miniszter is megerősítette. A merénylet leleplezését megelőző hónapokban egy amerikai illetékes szerint egyre több jel utalt arra, hogy az al-Kaidának az Arab-félszigeten aktív ága készül valamire. Az elmúlt hetekben fokozták a magukat Jemenbe befészkelt szélsőségesek elleni amerikai dróntámadások. Vasárnap egy pilóta nélküli repülőgép végzett Fahd al-Kaszaával, aki a terrorszervezet regionális hálózatának vezetője volt.

Őt egyebek mellett azzal vádolja az Egyesült Államok, hogy szerepe volt a jemeni Áden kikötőjében horgonyzó Cole amerikai hadihajó ellen 2000 októberében elkövetett terrortámadásban, amely 17 amerikai katona életét oltotta ki. Az FBI 5 millió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki Kaszaára.