Tombol a kultúra az egri közgyűlés kulturális bizottságában.Székhelyi, az „SZDSZ-es büdös zsidó”

Nem csak listázhatják, „zsidózzák”  is a művészeket egri politikusok. A STOP birtokába került hangfelvétel szerint az egyik bizottsági ülésen elhangzott, hogy Székhelyi József azért sem léphetett fel tavaly Egerben, mert szerintük a színművész „egy SZDSZ-es büdös zsidó”. A hivatalos felvétel bizonyítja, hogy a Fidesz-KDNP helyi képviselője úgy látja: „most” ezt is megtehetik.

 

A STOP a hangfelvétel alapján arról ír, hogy az egri közgyűlés idegenforgalmi és kulturális bizottságának egyik tavaly szeptemberi ülésén kisebb vita alakult azzal kapcsolatban, hogy le kell-e tiltani valakit egy önkormányzati kulturális rendezvényről azért, mert az nem a „kétharmad” embere. A beszélgetés során Várkonyi György, az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. vezetője kijelentette, hogy az említett művészt nem kellett volna azért bojkottálni, „mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó”. Az igazgató, aki egyébként korábban önkormányzati képviselő is volt, azt is mondta, hogy Székhelyi „valójában Villont baromira tudja. Lehet, hogy kell szelektálni, hogy csak az én emberem jöjjön ide”, de szerinte ennek a kultúrához semmi köze.

Azon felül, hogy az ülésen senki nem kérte számon a „zsidózást”, a bizottság Fidesz-KDNP-s elnöke –vélhetően a kétharmados többségre hivatkozva – még arra is felhívta a figyelmet: most megtehetik, hogy politikai hovatartozás alapján válogatják a fellépőket. Orosz Lászlóné akkor egyébként azt is megerősítette, hogy felsőbb utasításra tiltották le Székhelyi Józsefet. Mindez a korábban napvilágot látott jegyzőkönyvben azért nem szerepelt, mert többen kérték a gépírót, hogy a fent idézett kijelentéseket ne rögzítse.

A hivatalos jegyzőkönyvvezetés újraindítását – mint ahogy azt a hangfelvétel is bizonyítja – Pataki Zsuzsa, az egri Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kérte. Vélhetően nem véletlenül szerette volna lejegyeztetni, hogy meglátása szerint neki nem kötelessége figyelembe venni a művészek politikai beállítódását akkor, amikor összeállít egy kulturális programot. Ezután azt közölte, hogy „kértem Csákvári képviselő urat, hogy a szakmai munkát megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nem kívánatosak Egerben”. Csákvári Antal egyébként a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, a közgyűlés Humán Erőforrás Bizottságának elnöke.