Ezek mennek a Facsén…Vona Gábor a Zázrivecz névről

Mivel sokan sokszor össze-vissza  beszélnek a nevemmel kapcsolatban mind a mai napig, így úgy döntöttem, hogy itt is tisztába teszem a kérdést. Persze tudom, hogy a zavarkeltés mögött ártó szándék húzódik, de nekem, hála Istennek, semmi takargatni valóm nincs a családom múltját illetően. Egyszerű hevesi parasztcsaládból származom, ahol még párttag sem volt a rokonságban. De akkor nézzük a tényeket!

 

Édesapám 1943-ban született Vona László néven, az ő édesapja, Vona Gábor kétszer látta, mert a világháború miatt a frontra vonult. A híres-hírhedt tordai csatában esett el, és az aranyosegerbegyi hadisírban nyugszik. Nagyanyám, Csabai Anna, így egyedül maradt édesapámmal, majd később újraházasodott, feleségül ment egy Zázrivecz József nevű férfihoz, aki nevére vette és felnevelte árván maradt édesapámat. Így születtem én Zázrivecz Gábor néven 1978. augusztus 20-án, de a kezdetektől fogva az volt a vágyam, hogy nagyapám emlékére visszavegyem a vér szerinti nevem. Ezt 18 évesen meg is tettem, édesapám örömére.

A nevem tehát nem csupán a vér szerinti nagyapám neve, hanem egy második világháborús magyar hősi halott neve is egyben.

Vona Gábor