Magyarország első 4. generációs stadionja épül fel a cívisvárosban

Hivatalos keretek között bemutatták Debrecenben a Loki új stadionjának látványterveit. A beruházás menetrendje szerint az OTP Bank Liga jelenlegi listavezetője 2014 tavaszán veheti majd birtokba új, 20 ezer férőhelyes, az UEFA negyedik kategóriájába sorolt otthonát. Előadást tartott Kósa Lajos, Debrecen polgármestere , Horváth Gergely, az MNV Zrt. vezérigazgatója, Halász János, a NEFMI államtitkára, Vígh László, a stadion projekt kormánybiztosa, Szima Gábor, a DVSC Futballszervező Zrt. elnöke, dr. Studniczky Ferenc, az MLSZ Versenybizottságának elnöke, dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere, dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem gazdasági igazgatója, és Bordás Péter, az NSR Kft. felelős tervezője, aki bemutatja a Nagyerdei Stadion tervét.

Bordás Péter felelős tervező a látványtervek bemutatásakor elmondta: Magyarország első 4. generációs stadionja épül fel a cívisvárosban, vagyis a labdarúgó-mérkőzések rendezésén túl más események megtartására is folyamatosan alkalmas létesítmény születik.

A 20 020 férőhelyes stadion terveinek engedélyeztetési eljárására a nyáron kerül sor, ősszel pedig nyílt közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelezőt. Ha a tender eredményes lesz, ősszel a munkálatok is elindulhatnak. A Sport, fejlesztés, Cívisváros – a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Projekt című konferencián a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion megvalósításakor „védett környezetben kell dolgozni, az útvonalakat a természet jelölte ki”.

A mostani Nagyerdei Stadion déli oldalához igazítják majd az új létesítményt – amely a futópálya hiánya miatt kisebb lesz elődjénél -, az északi oldalon felszabaduló terület pedig rendezvényhelyszínként vagy télen akár jégpályaként funkcionálhat majd. Az 1930-as években épült stadion mementójaként meghagyják az északi oldalon álló két tornyos kaput – tette hozzá Bordás Péter. A mostani Csónakázó-tó Pallagi úti sarkától a stadion déli oldaláig 1100 méteren a létesítményt egy megemelt, a fák lombkoronájáig érő sétány öleli majd körbe, így a lehető legkevésbé kell „megbolygatni” a Nagyerdőt. A tervezők egy aszimmetrikus stadiont álmodtak meg, amelynek keleti oldala kisebb lesz a főtribünként funkcionáló nyugati lelátónál.

A dehir.hu beszámolója szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásai alapján a 4. kategóriába sorolt, 20 ezer férőhelyes stadion épül Debrecenben – jelentette be Kósa Lajos április közepén. A polgármester azt mondta, hogy a debreceni közönség igényeihez igazodva elsősorban sport-, kulturális és szabadidős központ lesz az új stadion, nem pedig bevásárlóközpont. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere elmondta: a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak. A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként – Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével – bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas lesz.

Kósa Lajos véleménye szerint a korábbi beruházások – Főnix Csarnok, atlétikai stadion, sportuszoda – már bebizonyították, hogy érdemes belefogni nagy fejlesztésekbe, Debrecen pedig példaként állhat más nagyvárosok előtt ezen a téren.

Vígh László, a projekt irányításáért felelős kormánybiztos hozzáfűzte: a kormány célja, hogy Magyarországon 4-5 ilyen, UEFA 4. kategóriás stadion épüljön fel. A debreceni stadion után az Albert Stadion és a Puskás Stadion következhet – mondta. Bács Zoltán, a DVSC Futballszervező Zrt. elnökségi tagja közölte: a klub célja, hogy az új stadionban az átlagos bajnoki mérkőzéseken is elérjék a 10 ezres nézőszámot, míg a rangadókon telt házat várnak.

A pálya 68×105 méteres lesz, négy sportolói és három bírói öltözőt alakítanak ki az arénában. A létesítménynek fontos része az aszimmetrikus lelátó, mely az adott lehetőségeket kihasználva a maximális nézőszám elérését biztosítja. Az egykaréjos lelátó-kialakítás a funkcionális egyszerűségen túl a közösségi összetartozás érzetét is erősíti.

A dehir.hu arról is beszámol, hogy a leendő aréna környékét is megújítanák, számtalan kikapcsolódást, sportolást szolgáló létesítményt alakítanának ki a területen. A tervezési alapelv a Nagyerdő megóvása, faállományának lehetőség szerinti maximális védelme volt. A parkba egy hullámzó vonalvezetésű, pihenő és vízfelületeket is tartalmazó, 1100 méter hosszúságú sétaút kerül, mely a stadion látogatói megközelítésén túl több aktív zónára osztja a parkot. Az érkezési téren ködszínház, fényjáték szökőkút fogadja az ide látogatókat, mely alatt egy 300 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. Ezen a területen gördeszka pálya is helyet kap. Az északi kapu megőrzendő pilonjain keresztül tárul fel egy rendezvénytér.

A sportterületeket a park szintjén fitness és szabadidő funkcióhoz csatlakozó terek gazdagítják. A park vegetációval sűrűbben nőtt, keleti területén tanösvényt, valamint erdei futópályát alakítanak ki. A park zöld lombkoronája alatt egyedülálló sport- és rekreációs terület jöhet létre, mely a Nagyerdő jelenleg is meglévő vonzerejére épít. A remények szerint a Nagyerdő egy találkozási hellyé válhat, ahol mind a város, mind a környező települések lakosai programra találhatnak. Az új debreceni stadiont a tervek szerint 2014 márciusában adják át.
– A DVSC büszke arra, hogy Magyarország legszebb, legmodernebb stadionja lesz az otthona. A klub felkészült arra, hogy a hazai bajnoki mérkőzéseken 10 ezres átlagnézőszámot, az európai kupában pedig telt házat vonzzon – idézi Szima Gábor tulajdonost a haon.hu.

Néhány bennfentes már korábban megtekinthette a látványterveket, az érintettek véleményezték is a látottakat:

Dombi Tibor: – A tervek alapján tényleg fantasztikus lesz a stadion. Itt már nem az van, hogy van egy focipálya és körbe letéve pár szék. Normális kiszolgálóhelyek vannak és olyan közösségi terek, ahová nem csak a meccs napján, hanem máskor is el tud menni az ember, szóval a mai kornak teljes mértékben megfelel. Mi sok olyan stadiont láttunk már Nyugat-Európában, és hát azt kell, hogy mondjam, Kelet-Európában is, amitől tátva maradt a szánk, mert olyan dolgok vannak benne. Ha ez a stadion meg fog épülni, akkor beáll a sorba, és tényleg nagyon büszkék lehetünk majd rá. Igazi közösségi tér lehet. Nemcsak a sportrajongóknak, hanem azoknak az embereknek is, akik eddig nem nagyon szerették a futballt, és szerintem divat lesz futballmeccsre járni. Én ebben bízom a stadion építése kapcsán, és abban, hogy jó csapat is lesz mellé.

Bernáth Csaba: – Az jutott eszembe először, mikor megláttam, hogy milyen jó lehet egy ilyen stadionban futballozni. Nem tudom, hogy megérem-e, vagy sem, de mindenképpen jó dolog már az is, hogy erről beszélhetünk. Nagyon rég vár már Debrecen erre. Polgármester úr is jelezte, hogy most már biztosan megépül a stadion, megvan rá a pénz, a keret és a szándék is természetesen. Nekem a tervek nagyon tetszenek. Nyilván azért volt hosszas folyamat, mert egy tökéletes stadiont szeretne a város, ehhez pedig azért körbe kellett nézni Nyugat-Európában, meg kellett felelni az UEFA elvárásainak is, kikérték nagyon sok szakmabeli véleményét, és én azt gondolom, hogy teljes körültekintés után tényleg egy tökéletes stadion fog megépülni.

Herczeg András: – Egy csodálatos, impozáns létesítmény terveit láttam, s nemcsak a stadion, hanem a környéke is nagyon szép lesz. Azt gondolom, hogy ebben az arénában a szurkolók megtalálják a szórakozási lehetőséget, a média munkatársai, a játékosok, az edzők pedig a munkájuk az ideális lehetőségeket. A játéktér talaja is biztosan kiváló lesz, hiszen fűtési rendszer, öntözőberendezés lesz benne, s a tetőszerkezet is átengedi a fényt. Így azt gondolom, egy nagyszerű, nagyon-nagyon szép létesítmény lesz, ami kielégít minden olyan igényt, ami felmerül egy arénával szemben.