A nagyobb darab kutyák például jól járnak

Az anyjuktól elszakított kis görényekre és a beszínezett díszhalakra is gondol az új állatvédelmi rendelettervezet. Kutyát 2016-tól már nem lehetne tartósan láncra verni. Háromszorosára emelnék a kiszabható állatvédelmi bírság minimumát, hogy legyen visszatartó ereje.

 

Állatvédelmi szabályokat módosító kormányrendelet-tervezetet tett közzé csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium a kormany.hu-n. A tervezet most még közigazgatási egyeztetésen van, de ha elfogadják, a nagyobb darab kutyák például jól járnak.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról szóló hatályos jogszabály nem tesz különbséget méret szerint a kutyák a között, az általános szabály pedig az, hogy tilos ebet tartósan tíz négyzetméternél kisebb területen vagy négy méternél rövidebb eszközzel kikötve tartani. Az új rendelet viszont megkülönböztet kis (20 kiló alatti) közepes (20 és 40 kiló közti) és nagytestű ebeket (40 kiló feletti) kutyákat. Csak a kistestű kutyáknak kellene beérniük a tíz négyzetméteres hellyel, négyméteres kötéllel, a közepeseknek már legalább tizenöt négyzetméter és hat méteres kötél járna, a nagyoknál pedig húsz négyzetméter és nyolc méter lenne a minimum. 2016-tól pedig egyáltalán nem szabad majd kutyát tartósan láncra verni.

Az új szabályozás többé nem engedné meg a kutyák fülének a megkurtítását, csak a farkukét, és azt is csak az állat hétnapos koráig. A kutyákon kívül a macskákra és a görényekre is vonatkozna az az új szabály, hogy a kölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani.

Megpróbálnák megvédeni a tűzijátéktól, vihartól megriadt állatokat is. Az új rendelet szerint „az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt”, főleg szilveszterkor a gazdának gondoskodnia kell az állat elszökésének megakadályozásáról, és törekednie kell a megnyugtatására.

Megtiltanák, hogy gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térben
tartsák. Kifejezetten a halak védelmében is készül két rendelkezés. Előírnák, hogy hím sziámi harcoshalakat úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve tükörképüket ne láthassák. Emellett pedig tilos lesz festéket fecskendezni a díszhalakba azért, hogy látványosabban nézzenek ki. index.hu