VV: Gyurcsánynak vége

Ha a végső bizonyítás el is marad, ez ma már semmit nem számít. A Schmitt-ügy precedenst teremtett: a súlyos plágiumgyanú politikai következményét nem lehet megúszni – olvasható a Véleményvezér blogon.

 

Bár Gyurcsány szakdolgozata érdekes módon eltűnt, és ha nem kerül elő, az valószínűleg megakadályozza a plágiumvád hivatalos bizonyítását, az ügy számára politikailag nem csupán kínos, hanem jó eséllyel végzetes is lesz – kommentálja a Véleményvezér a Gyurcsány Ferenc szakdolgozata körül kialakult helyzetet.

A szerző szerint a Schmitt-ügy után várható volt, hogy más politikusok dolgozatai, értekezései is sorra fognak kerülni, azt némileg mégis meglepőnek tartja, hogy pont Gyurcsány Ferenc lett a következő, főleg annak fényében, hogy a volt miniszterelnök egyike volt azoknak, akik a leghangosabban ítélték el Schmitt Pált és követelték a távozását.

A volt miniszterelnöknek ideje belátnia, hogy az általa választott válságkommunikáció egyáltalán nem segíti őt, hanem csak még gyanúsabbá teszi az ügyét – véli a Véleményvezér. Ha a DK elnöke nem változtat, egyre inkább az lesz az érzése az embernek, hogy amit Gyurcsánytól hall, az kísértetiesen hasonlít arra, amit a Schmitt-ügyben hallhatott: ott is felmerült, hogy Schmitt doktoriját „kilopták”, akkor is politikai legyilkolásról beszéltek, és persze az eredeti szövegek szerzői vagy a szerző családtagjai Schmitt esetében rögtön cáfolták a magyarázkodást, ahogyan Gyurcsány sógora is most ezt tette.

A Schmitt-ügyhöz képest látszólag egyetlen lényeges különbség van: mivel eltűnt az egyetemről Gyurcsány szakdolgozata, ő maga pedig annak ellenére, hogy borzasztóan igyekszik, otthon szintén nem találja a saját példányát, ezért a plágiumgyanú végső (jogi, hivatalos stb.) bizonyítása elmaradhat. Mégis, ez ma már semmit nem számít.

Amennyiben ugyanis a sajtónak és a politikai ellenfeleknek sikerül ezt az ügyet továbbra is a címlapon tartaniuk, Gyurcsány Ferenc pedig továbbra is képtelen lesz magát tisztázni a vád alól, akkor akár plagizált, akár nem, akár lesz erre hivatalos bizonyíték, akár nem, valószínűleg kénytelen lesz távozni a magyar közéletből.