Az eddiginél több intézkedésre  készül az idei évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Vagyonosodási vizsgálatokkal csapna le az uzsorásokra is – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, nemcsak azok számíthatnak vizsgálatra, akik nem készítenek adóbevallást, nagy értékű vagyontárgyat szereznek, vagy jelentős összegre kötnek életbiztosítást, hanem azok is, akik rendszeresen adnak nagyobb összegű kölcsönt magánszemélyeknek.

Vizsgálat indulhat a cégbedöntögetők és a több éve veszteségesen tevékenykedő társaságok üzemeltetői ellen is, és azok a vállalkozók is számíthatnak ellenőrzésre, akik hosszú időn keresztül minimálbérre jelentették be magukat. A lap kiemeli, hogy más szervek és magánszemélyek bejelentésére is támaszkodik a NAV, de a hatóságnál hozzátették: a rosszindulatú jelzések nem vezethetnek hatósági intézkedéshez, vagyonvizsgálathoz.

Az elmúlt két év vagyongyarapodási eljárásaiban csaknem harmincmilliárd forint meg nem fizetett adót kértek számon az érintetteken. A hatóság határozatainak körülbelül a felénél jogorvoslattal éltek az ellenőrzött személyek – írja a Magyar Nemzet