„KISZ-titkárként még nem tudtam írni, amikor elvégeztem a főiskolát, ezért plagizálásra sem volt esélyem” – nyilatkozta Gyurcsány Gréczi Zsoltnak.

Bár elmondása szerint miniszterelnökként mindig is jól tudta hasznosítani biológia-technika tanári diplomáját, plágium-cáfolatok sorával állt elő Gyurcsány, aki elmondta, hogy sógoráról csak egy hete tudta meg, hogy volt felesége testvére, korábban azt hitte, hogy nem rokonok. Ezen kívül a sógor kifejezést is 2012. április 28-ig keverte a komával, amiről az MTA Nyelvtudományi Intézetétől igazolása is van. Kifejtette, hogy a Balaton-felvidéket jól ismeri egy színes albumból, és a szőlészettel pedig édesanyja, Katus ismertette meg, egy pápai lakótelepi lugasban. Elmondta, hogy mivel felesküdött a technika tudományára, ezért például diplomamunkának nem azt a periszkópot adta be, amelyet akkori felesége készített első házassági évfordulójukra, mivel ezt nem találta volna etikusnak.

Gyurcsány felidézte, hogy Pécsett akkoriban szokás volt, hogy a rokonok közös szakdolgozatot készítsenek, de mivel nem tudta, hogy Rozs Szabolcs a rokona, ezért ő nem élt ezzel a lehetőséggel, bár nem tudta felidézni a pontos indokokat. Külön nyilatkozatban tért ki arra, hogy költözéskor például elvesztettek egy hangverseny-zongorát, két Csontváry-festményt és egy helikoptert is, így nem csoda, ha a szakdolgozatok sem kerültek meg.