Bréking. Lebukott Füzeséri polgármester. Miskolc-Szikszó viszonylatban 35,8 km helyett 230 km volt megjelölve

A Miskolci Városi Ügyészség nagyobb

kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat Szikszó város jelenlegi polgármestere ellen.

 

A vádirati tényállás megállapításai.

A vádlott 2006. október 10.

napjától Szikszó város polgármestere. Az önkormányzat tulajdonát képezi egy Hyundai Lantra típusú személygépkocsi mely a polgármester használatában van.

 

Az önkormányzat szabályzata és a vonatkozó jogszabályok alapján a hivatali gépkocsit útnyilvántartás alapján kell üzemeltetni. Ez tartalmazza az utazás helyét (honnan-hová) az utazás célját, a felkeresett partner megnevezését. Üzemanyag költség, számla alapján számolható el. A számlán szerepelnie kell a gépkocsi rendszámának, a tankolás helyének, időpontjának és a pontos kilométer óra állásnak.

A tankolt üzemanyag mennyiségről nyilvántartást kell vezetni.

Az önkormányzat havonta 2000 km hivatali célú és 2000 km magáncélú használatot engedélyezett a polgármesternek. A magáncélú használat költségeit a polgármester köteles megtéríteni az önkormányzat felé.

2007-2009 években a polgármester folyamatos módon megtévesztette az önkormányzatot a gépkocsi használatával kapcsolatban. A menetlevelekben és az útnyilvántartásokban valótlan adatokat tüntetett fel. Magáncélú használatot hivatalos használatként tartott nyilván. Ezeket oly módon valósította meg, hogy hétvégi, ünnepnapi alkalmakat jegyzett be hivatalos útként, amikor az iratokban megjelölt szervezetek, a hivatalos munkarendre figyelemmel nem végeztek munkát.

A megjelölt úticélok és a tankolások sem egyeztek meg.
Például egy Szikszó-Mezőkövesd utazás során a tankolás helyeként Gödöllő volt megjelölve. Szikszó-Szeged úticél esetén a tankolás Mátészalkán történt.

Több esetben a menetlevélben megjelölt úticélok esetében irreálisan nagy távolságot jelölt meg. Pl. Miskolc-Szikszó viszonylatban 35,8 km helyett 230 km volt megjelölve.

Mindezzel Szikszó Város Önkormányzatának 963.610 Ft kárt okozott.

A polgármester a cselekmények elkövetését tagadja. A vádirati tényállás tanúvallomásokon, okiratokon, hivatalos megkereséseken alapul.

Bűnösség megállapítása esetén a bíróság akár 5 évig terjedő börtönbüntetést is alkalmazhat.

Az ügyészség a polgármesterrel szemben felfüggesztett börtön kiszabására tett indítványt.
Ha bűnösségét a bíróság kimondja, úgy polgármesteri tisztségét elveszti.