Ingyen UV-mérő

 UV ellenőrök vizsgálják,  hogy a strandszezon kezdetén a lakosság mennyire tájékozott a nap káros sugárzásával kapcsolatban: öt nagy fürdővárosban gyűjtik az adatokat arról, hogy komolyan veszik-e a strandolók a következő hónapokban rájuk leselkedő veszélyeket – közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Fürdőszövetség.

 

Az ellenőrök Sárváron, Bükfürdőn, Hévízen, a kehidakustányi fürdőben, a fővárosi Aquaworldben és Hajdúszoboszlón teljesítenek majd szolgálatot. A kampány során 12.000 darab ingyenes UV-mérőt osztanak szét május 1-jéig a strandolók között. Emellett Bükkszéken, az Egertől néhány kilométerre található fürdőtelepülésen május 1-jei határidővel valamennyi óvodás ingyenesen kap egy karórához hasonló UV-mérőt.
A közlemény idézi Vancsura Miklóst, a Magyar Fürdőszövetség elnökét, aki kiemelte: a világon több kutatás szerint az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas UV-sugárzás leégést, hosszabb távon pedig bőrrákot okozhat.
Európában az emberek 70 százaléka tudja ezt, ám jóval kevesebben vannak azok, akik rendszeresen védekeznek is a veszélyek ellen.
A strandokat járó UV ellenőrök narancssárga, testhez simuló vízhatlan pólót, UV-álló fürdőruhát, napellenzős baseballsapkát, napszemüveget viselnek, és felszerelésük része az UV-fénymérő, valamint több tíz liter naptej is.