Szűcs Erika: Ha a nagyanyámnak kereke lett volna, akkor ő lett volna az omnibusz

A Demokratikus Koalíció (DK) kellőképpen tisztázottnak tartja Gyurcsány Ferenc diplomamunkáinak ügyét, a párt úgy gondolja, a másolás tényének tisztázása nélkül nem lehet plágiummal vádolni a volt miniszterelnököt. 

 

Minderről Szűcs Erika, a DK országgyűlési képviselője beszélt más témában tartott sajtótájékoztatóján. A politikus a HírTv kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, a plágiumgyanú csak a csatorna interpretációja, és az üggyel valójában a Széll Kálmán Terv 2.0 keretében idén megvalósuló, összesen 1.700-1.900 milliárd forintos megszorító csomagról kívánják elvonni a figyelmet.

Kiemelte: „semmiféle plágiumgyanút nem alapoz meg”, hogy Gyurcsány Ferenc volt sógora korábban ugyanilyen címen írt diplomamunkát. Szűcs Erika szerint mindez „másfajta gyanút” alapoz meg, ám erről többszöri kérdésre sem kívánt bővebben beszélni.

A DK képviselője emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc korábban már elmondta, „nem az volt a célja, hogy doktori disszertációval felérő diplomamunkát írjon”, és az egyetem tájékoztatása alapján az egykori miniszterelnöknek nincs mi alól tisztáznia magát.

Újabb kérdésekre reagálva a DK politikusa hozzátette: Schmitt Pál esetében tisztázták a másolást, „innentől kezdve ne beszéljünk arról, hogy ha meg ha. Ha a nagyanyámnak kereke lett volna, akkor ő lett volna az omnibusz” – fogalmazott Szűcs Erika, aki a HírTv riporterének azt tanácsolta, ha úgy gondolják, Gyurcsány Ferenc ügye van olyan fontos, mint Schmitt Pálé, akkor először tisztázzák a vádakat.

A HírTv Célpont című műsorában péntek este hangzott el, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán.

Gyurcsány a Hír TV-nek először azt mondta, nem volt arról tudomása, hogy pár évvel korábban hasonló témában leadtak egy szakdolgozatot a főiskolán, úgy fogalmazott: „Hát, nem tudom, elég sokan jártunk oda, fogalmam sincs”. A további firtató kérdések nyomán azonban arra jutott, hogy ha rokona ugyanilyen témában adott be dolgozatot, akkor azt kell valószínűsítse, hogy látta azt a munkát, olvasta, és úgy véli, bizonyára használta is.