Szokatlanul meleg volt az egész országban ma, június elejére-közepére jellemző hőmérsékleti adatokat mértek a meteorológusok, főleg a keleti országrészben, Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájákoztatása szerint Kőrösszakállon ma 31,3 fokot mértek, amivel hatvanöt éves melegrekod dőlt meg. Pécsett 1947-ben 29,9 fokot mértek ugyenezen a napon. A budapesti rekord is a múlté, Újpesten ugyanis 30,5 fokos meleg volt. A régi rekordot 1969-ben regisztrálták 28,7 fokkal.

 

Az OMSZ szerint elképzelhető, hogy holnap még melegebb lesz, különösen keleten, és lényeges változásra a jövő hét második feléig nem számíthatunk. Hétfőn és kedden ugyancsak szép időre számíthatunk: a hőmérséklet csúcsértéke 28 fok körül alakulhat, és a hőmérséklet éjszaka sem süllyed 13 fok alá. Bár kedden már a kissé borúsabb időjárás lesz az uralkodó, csapadékra csak szerdától lehet számítani, és a hőmérséklet csak pénteken csökken ismét húsz fok környékére.

Nemcsak nálunk, Közép-Európa többi részén is szokatlanul meleg van. Németország, Csehország és Ausztria egyes vidékein harminc fok fölötti meleget mértek. Alsó-Ausztriában 32 fokot jelzett a hőmérő a Szaharából érkezett szubtropikus léghullám miatt. Bécsben sokan töltötték a napot a Duna-parti strandokon a 28 fokos időben. Az előrejelzés vasárnapra is napos időt jósol.

Prágában a feljegyzések 212 évvel ezelőtti kezdete óta nem volt ilyen kánikula április 28-án: a jezsuiták egykori kollégiumában, a Clementinumban lévő meteorológiai állomás 27,7 fokot mért. Az előző rekord áprilisnak ezen a napján 25,9 fok volt 1800-ban, illetve 1866-ban. Berlinben 28 fokot, Moszkvában rekordnak számító 25 fokot mértek. Varsóban három szabadtéri fürdőhelyet nyitottak meg szombaton a jó időnek köszönhetően.