Ami Borsod megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajlik, hogy 4-5 cigánybűnöző megjelenik bizonyos áruházakban és kifosztja, az nagyon könnyen válhat több százas tömegekké is

 Hannes Swoboda, az Európai  Parlament (EP) szocialista frakcióvezetője nincs tisztában a magyarországi tényekről, (miskolci jobberek.fotó archív)holott már nem először nyilatkozik rólunk – reagált Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője arra, hogy a szocialista frakcióvezető azonnali fellépést helyezett kilátásba az Európai Parlamentben annak érdekében, hogy elítéljék Szegedi Csanádot „botrányos kijelentései” miatt. 
Szegedi Csanád csütörtökön este az MTI-nek elmondta: Hannes Swoboda arra beszédére hivatkozik, amelyet Komáromban, egy fórumon mondott el, és amelyben szó sem volt cigány-magyar polgárháborúról.
Ha a képviselő úr vette volna a fáradságot, és pontosan lefordíttatja az ott elhangzottakat, akkor rájött volna arra, hogy „rendkívül nagy ostobaságot mond” – közölte a Jobbik politikusa.
„Itt és most meghívom Hannes Swobodát Magyarországra, körbevezetem Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, megmutatom neki, hogy itt milyen állapotok uralkodnak, nézze meg Szendrőt, Szendőládot, Miskolcon a számozott utcákat, ismerkedjen meg az avasi lakótelep helyzetével, és azután nyilatkozzon” – fogalmazott Szegedi Csanád.
Szegedi Csanád úgy vélte: az EP szocialista frakcióvezetője sem a politikai mondandót nem veszi figyelembe, sem a kialakult helyzetet, hanem „állandóan elítél, állandóan megbélyegez” másokat különböző kijelentéseivel.
Azoknak a kijelentéseknek, amelyeket nekem tulajdonít, köze nincsen azokhoz, amelyeket a valóságban elmondtam azon a lakossági fórumon – tette hozzá a képviselő, aki szerint ha viszont Hannes Swoboda nem fogadja el meghívását, akkor „ne kotyogjon bele olyan dolgokba, amihez nem ért”.
Mint mondta, ebben az esetben viszont már azt is elvárja, hogy kérjen bocsánatot tőle „buta” nyilatkozatáért”, de nem csak tőle, hanem a Jobbiktól, valamint a Jobbik szavazóitól is.
Hannes Swoboda csütörtökön „azonnali fellépést” helyezett kilátásba az Európai Parlamentben annak érdekében, hogy elítéljék Szegedi Csanád jobbikos EP-képviselő „botrányos kijelentéseit”. Hannes Swoboda közleménye szerint erősödik Magyarországon „a romaellenes gyűlöletbeszéd”. Emlékeztetett rá, hogy Szegedi Csanád jobbikos EP-képviselő egy márciusi pártrendezvényen „forradalmi polgárháború lehetőségéről beszélt a többségi lakosság és az etnikai kisebbség között” – Swoboda megfogalmazása szerint azzal a céllal, hogy megakadályozzák „cigánybűnözők” kelet-magyarországi „hatalomátvételét”.
Swoboda emlékeztetett arra is, hogy miután a pártrendezvényről készült videofelvételt nemrégiben közzétették, és az EP-képviselő nem is tagadta az általa mondottakat, a magyar kormány az egyértelmű elítélés helyett „alig reagált”.
Az EP szocialista frakcióvezetője erre utalva tévesnek nevezte azt a feltételezést, hogy jobb, ha az Orbán-kormány révén el lehet kerülni a Jobbik megerősödését.
„Ez azt mutatja, hogy fokoznunk kell a harcot az európai szélsőségekkel szemben. A Szegediéhez hasonló szélsőséges kijelentésekkel szembeni azonnali és határozott fellépés elmaradása csak tovább bátorítja Európában a szélsőségességet” – írta Hannes Swoboda, és azonnal fellépést helyezett kilátásba az Európai Parlamentben annak érdekében, hogy elítéljék az EP-képviselő „botrányos kijelentéseit”.
Az atv.hu szerdán számolt be arról, hogy a Jobbik lakossági fórumán Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke és EP-képviselője a komáromi önkormányzat dísztermében még március 9-én arról beszélt: Magyarországon, ha minden így marad, nagy esély van arra, hogy „forradalmi helyzet alakuljon ki”.
Az atv.hu cikke mellett közreadott videofelvétel tanúsága szerint Szegedi Csanád a rendezvényen azt is kifejtette, hogy nézete szerint az általa elképzelhetőnek tartott forradalom „nem politikai jellegű forradalom lesz”, mert szerinte inkább arról van szó, hogy „a magyar társadalom” egyre inkább úgy érzi, hogy nincsen vesztenivalója. Márpedig ha megszűnnek a gátlások – folytatta a Jobbik alelnöke -, akkor ez az érzés „olyan fajta elementáris erővel fog a felszínre törni, amely nagyon nagy megrázkódtatást fog hozni ennek az országnak”.
„Ami Borsod megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajlik, hogy 4-5 cigánybűnöző megjelenik bizonyos áruházakban és kifosztja, az nagyon könnyen válhat több százas tömegekké is. Tehát ez egy szikrán múlik” – mondta Szegedi Csanád.
Az atv.hu-n megjelent írás szerint a Jobbik alelnöke arról is biztosította közönségét, hogy politikusként politikai eszközökkel szeretné megváltoztatni „ezt az egészet”, ugyanakkor arra buzdított, hogy „élelmiszerkészletekkel kell berendezkedni, hogy legyen annyi rizs meg tészta, cukor a háznál, amivel egy ilyen több hónapos kritikus helyzetet képes átvészelni az ember a családjával”.
Szegedi ehhez azt is hozzátette, a Jobbik ki is dolgozott és hamarosan nyilvánosságra is hoz egy arra vonatkozó programot, hogy egy ilyen helyzetben hogyan tudják megvédeni „a kisebb közösségeket”.